Gênante kwalen, maar allesbehalve ongezond

doorRedactieop 20/02/2010

Bij bepaalde kwaaltjes panikeren sommigen dat er iets ernstig mis is met hun gezondheid. Experts stellen je alvast gerust, deze dingen zijn misschien gênant, maar niet ongezond.

Witte vlekken op nagels
Dit is geen teken dat je een tekort hebt aan calcium, vlekken op je nagels worden veroorzaakt door bulten aan de basis. Heel soms zijn ze een teken van een schimmelinfectie of de huidziekte psoriasis. Deze zijn beide lastig, maar niet levensbedreigend. Als ze een vreemde kromming hebben, kan dit duiden op long- of maagproblemen, maar dit komt heel zelden voor.

Koude voeten
Volgens de mythe ontstaan kouden voeten door een slechte bloedcirculatie. Wanneer het koud is, vernauwen de bloedvaten in de handen en de voeten, waardoor ze koud en wit worden. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Wanneer je kuiten pijn doen na een wandeling, zeker als je een roker bent, moet je wel naar de dokter. Dit kan namelijk betekenen dat je bloedvaten dichtslibben.

Wind
Als je veel last hebt van winderigheid, komt dit door je dieet en levensstijl. Dit komt bijvoorbeeld door te veel fruit en vezels, te snel eten, te veel frisdranken of door kauwgom. Dit is soms storend voor je gezelschap, maar niet ongezond. Komt dit echter voor in combinatie met diarree of gewichtsverlies, moet je wel naar de dokter. Je kan dan een darmprobleem hebben.

Verkleurde tong
Als je tong harig, zwart of een bedekt is met een laagje, mag je panikeren. Bij alle andere verkleuringen echter is er geen probleem. Als je van middelbare leeftijd bent en je hebt al weken een pijnlijke zweer, kan dit wel op gezondheidsproblemen duiden, zeker als je rookt.

Gekleurde of geurende urine
Je urine is enkel een reflectie van wat je eet. Kleurstoffen geven namelijk kleur aan je urine, asperges bijvoorbeeld een geurtje. Als je bloed in je urine vindt of andere plasproblemen kunnen wijzen op een infectie of prostaatproblemen. (ep)