Gevaarlijke gewoontes voor pillenslikkers

doorRedactieop 20/12/2011

Dat je geen alcohol mag drinken als je medicijnen neemt, is algemeen gekend. Maar er zijn nog gewoontes die we beter kunnen laten als de effectiviteit van de medicatie maximaal moet zijn. Apothekers en dokters geven al vaak raadgevingen mee: nemen voor of net na het eten, bijvoorbeeld. Maar wist je dat ook deze combinaties gevaarlijk en zelfs dodelijk kunnen zijn?

1) Hete baden & pijnstillerpatches

Door warmte komen de aderen open en stroomt het bloed sneller. Medicatie die via de huid wordt opgenomen, komt dus ook sneller in het hele lichaam terecht, en dit geldt vooral voor pijnstillers. Goed idee, want dan werkt het sneller? Niet dus. Het kan zelfs dodelijk zijn omdat de verdovende stoffen te snel in het lichaam terecht komen. Wie een heet bad neemt, loopt dus het risico om zodanig bedwelmd te raken dat ze verdrinken.

Bij uitbreiding heeft warmte (ook gewoon van de zon) hetzelfde effect op medicatie genomen via patches. Soms wordt het effect versterkt, soms verzwakt. Extreem koude temperaturen hebben hetzelfde effect, zoals bij insuline.

2) Pillen verbrijzelen voor gebruik

Een pil verbrijzelen zodat het gemakkelijker door te slikken is, is niet zonder gevaar en kan leiden tot de dood. De reden daarvoor is te zoeken in het omhulsel van de pil, die soms zo gemaakt is dat de medicatie traag in het lichaam wordt opgenomen. Breek dus nooit een pil met een speciaal omhulsel, en zeker niet als het morfine is (de verdoving komt dodelijk snel), nifedepine (duizeligheid, hoofdpijn en risico op hartaanval en beroete).

Neem ook nooit pillen die aan elkaar plakken, verkleurd zijn, kleven of half opgelost zijn: hun efficiëntie kan verminderd zijn. Bekijk ook de vervaldatum voor je een oud medicament verstopt in het medicijnkastje neemt.

3) Fout fruit


Veenbessen blokkeren de werking van de bloedverdunnende medicatie warfarin, wat voorgeschreven wordt aan patiënten met een onregelmatige hartslag. Ze bevatten immers een zuur dat ook het bloed verdunt en ook in aspirine aanwezig is. Extreme bloedverdunning kan leiden tot levensbedreigende bloedingen.

Pompelmoezen en andere citrusvruchten kunnen enzymen beïnvloeden die in normale omstandigheden een deel van de medicatie afbreken in de darmen. Daardoor lopen patiënten risico op een overdosis bij een perfect veilige pil. Ook op medicatie die hoge bloeddruk regelen, statines en antihistamines kunnen invloed ondervinden van citrusvruchten.

Ook sinaasappel- en appelsap combineren slecht met medicatie, zoals het antikankermedicijn etoposide, de betablockers  atenolol, celiprolol en talinolol en bepaalde antibiotica. De vruchten zelf zouden veilig zijn, maar de concentratie van bepaalde stoffen in het sap zouden voor problemen zorgen.

4) Eentje is geentje

Een glas dag per wijn kan geen kwaad, het is zelfs gezond. Zeggen ze, maar niet als je medicatie moet nemen. Wie regelmatig drinkt, heeft zijn of haar lever getraind op het snel afbreken van alcohol en ook de medicatie wordt dan enthousiast mee afgebroken.

Alcohol in combinatie met kalmeermiddelen en verdovende medicatie heeft dan weer tot gevolg dat je slaperig wordt, met ongevallen en valpartijen tot gevolg.

Roken kan hetzelfde effect hebben maar dat effect is minder uitgesproken.

5) Zeventig worden


Medicatie werkt niet voor iedereen hetzelfde, niet voor man en vrouw maar ook niet voor oud en jong. Een hoge leeftijd maakt dat medicijnen een ander effect op ons hebben, omdat de nierfunctie bijvoorbeeld wordt aangetast. De nieren zijn minder efficiënt en voeren dus ook minder afvalstoffen af. Voor bejaarden geldt dus: regelmatige opvolging om te weten of de juiste hoeveelheid wordt genomen en de drug niet te veel opbouwt in het lichaam.

6) Combinatie

Een combinatie van verschillende soorten medicatie is altijd tricky. Het gebeurt dat medicatie elkaar tegenwerkt, versterkt of het effect op het lichaam verandert. Ook de snelheid waarmee medicatie wordt afgebroken door het lichaam kan beïnvloed worden. Combinatie van neveneffecten kan zelfs verslavend zijn.

Eén voorbeeld daarvan is warfarin, dat versterkt wordt door sommige antibiotica. Medicatie tegen zure oprispingen kan ook bloed verdunnen, in combinatie met warfarine kan het leiden tot blauwe plekken en bloedingen.

Een vaste huisarts die alles kan opvolgen in één dossier of een eerlijke opsomming van welke medicatie je neemt bij een nieuwe dokter kan dus problemen voorkomen.

De bovenstaande raadgevingen werden door  professor Simon Maxwell gegeven aan de Britse krant Daily Mail. (edp)