Goed autorijden start op 59 jaar

doorRedactieop 06/12/2010

Pas op 59 jaar zitten we als volleerde chauffeurs achter het stuur. Onderzoek toont aan dat er vanaf dan minder ongevallen en boetes worden uitgeschreven. 24-jarigen zijn dan weer het minst betrouwbaar achter het stuur.

Meer dan de helft van 59-jarigen beweert rustig te rijden. Het onderzoek, uitgevoerd door Continental Tyres, analyseerde het rijgedrag van 4000 autobestuurders. Daaruit blijkt dat 59 jaar effectief de leeftijd is waarop het minst verkeersovertredingen gebeuren. Deze chauffeurs raakten in de afgelopen 12 maanden ook het minst betrokken bij een ongeval, reden minder hard dan jongere categorie├źn en werden door de politie minder vaak aan de kant gezet. Ook het aantal verkeersboetes en snelheidsovertredingen slonk in die leeftijdsgroep.┬á

Jongeren

Anders is het met de 24-jarigen, zij zijn het minst geduldig op de weg. De kans is groter dat je hen al chattend achter het stuur aantreft, een rood licht voorbij ziet zoeven of ze anderen afschrikken met hun rijgedrag. Opmerkelijk is dat de meerderheid van deze twintigers effectief beseffen dat hun rijgedrag vaak te wensen overlaat.

Schokkend
Al krijgt de oudere de kritiek te langzaam te rijden, het onderzoek bewijst dat ze maar half zo vaak afgeleid reageren in het verkeer. De onderzoekers vinden het alvast 'schokkend dat het zo'n lange tijd in beslag neemt om een goede chauffeur te worden'. (lvl)