Heartmath getest

doorRedactieop Invalid date

Met het programma HeartMath leer je hoe je je hartritme kan beïnvloeden waardoor negatieve stress minder kans krijgt en je je rustiger, alerter en energieker voelt; zo luidt de theorie. Ons proef/stresskonijn Els is benieuwd of het programma ook in de praktijk haar geregeld op hol slaande hartritme onder controle kan krijgen.

Wat is het?
HeartMath werd uitgewerkt door de Amerikaanse cardioloog Doc LewChildre en is het resultaat van twintig jaar wetenschappelijk onderzoek. Het HeartMath Institute in Boulder, Californië ontwikkelde de technieken en de bijhorende software en apparatuur. Die geven je instant biofeedback: ze maken de invloed van stress op het hartritme zichtbaar en meetbaar. De ademhalingsoefeningen helpen je die stress verminderen waardoor je je gezondheid, je prestatieniveau en je geluksgevoel verhoogt. Karin: 'Wanneer je heerlijk ontspannen bent, tekent je hartritme een curve met mooie bogen; je bent in een hoge hartcoherentie. Ben je gespannen, dan wordt die lijn een wirwar van pieken en dalen; je hartcoherentie is laag. We kunnen dat hartritme niet bewust sturen, maar onze ademhaling heeft er wel invloed op.'

Hoeveel sessies heb je nodig?
Het programma loopt over zes sessies. In een eerste sessie ga je op zoek naar de oorzaken van je stress en hoe jij en je lichaam daarop reageren. De therapeut helpt je zoeken naar realistische doelen en oplossingen op maat. In een tweede sessie ga je aan de slag met de hartademhaling: hiermee beïnvloed je het zenuwstelsel dat voor spanning en ontspanning zorgt. Sessie drie focust op de kracht van positieve gevoelens: je leert ademhalen met de focus op een positief gevoel. Dan werk je op het niveau van de hormoonhuishouding in je lichaam: je blokkeert de stresshormonen zoals cortisol en je stimuleert de goedgevoelhormonen zoals DHEA. In sessie drie maak je ook kennis met het pc-programma emWave en het emWave-toestelletje. Ze geven je visuele feedback: je ziet onmiddellijk het resultaat van de ademhalingsoefeningen op een computerscherm of in kleur op het emWave-toestel. In sessie vier oefen je de Heart Lock-in techniek, die focust op een langdurig coherent hartritme. Je kan die stap wat vergelijken met meditatie. Sessie vijf leert je ruimte creëren om nieuwe oplossingen te vinden voor negatieve stresssituaties. In sessie zes werk je samen met de therapeut een persoonlijk actieplan uit.

Van bij de start van het programma krijg je een werkboek mee om je huiswerk in te noteren: je dagelijkse stressniveau, de scores van je oefeningen,... Je oefent dagelijks de technieken: die vragen ongeveer vijftien minuten per dag.

Voor wie is het?
Voor iedereen die stress sneller wil leren herkennen en aanpakken. Karin: 'Het programma is een eyeopener: het maakt je alerter voor de manier waarop je met stress omgaat en voor wat die met je doet. En het leert je hoe dat anders kan.' De oefeningen brengen rust in je lichaam en zuurstof in je hoofd.

Proefkonijn Els Put: 'Dat je stress kan reduceren met ademhalingsoefeningen en meditatie is niet nieuw. Sterk is wel het gebruik van de variatie van het hartritme om stress en stressvolle gedachten op te sporen en aan te pakken. Het pc-programma emWave en het bijhorende toestelletje geven je gerichte feedback, het programma is wetenschappelijk onderbouwd. Maar de kers op de taart is voor mij de persoonlijke begeleiding die je helpt om je stresspatronen en valkuilen te herkennen en aan te pakken. Of het werkt hangt van je eigen inzet af.'

Waar vind je een goede therapeut?
HeartMath-therapeuten volgden een specifieke opleiding, verspreid over twee weekends en een certificatiedag met jaarlijkse vervolgdagen om met het HeartMath Stress Relieve Programma te leren werken. Voor een lijst van individuele gecertificeerde begeleiders ga je naar http://www.heartmathbenelux.com en klik je op 'HearthMath 1:1 Providers'.

Praktisch
- Karin Ferfers, Hathor Instituut, Kaboutermansstraat, 8, 3000 Leuven, 016/225802, karin.ferfers@belgacom.net, http://www.hathor-instituut.com.
- Het stressreductieprogramma HeartMath omvat 6 sessies van ongeveer anderhalf uur, werkboek inbegrepen. Een sessie bij Karin kost € 60.
- De huur van het emWavetoestelletje tijdens de duurtijd van het programma kost € 70, de aankoop ongeveer € 190.
- Het pc-programma emWave koop je voor € 2. Je bent niet verplicht deze materialen te huren of aan te kopen.

Door Els Put
Goed Gevoel, oktober 2010