Het geheim tot een succesvol dieet? Vertel het aan niemand

doorRedactieop 30/11/2011

Is jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar om wat kilo's te verliezen? Probeer dan aan de kersttafel te zwijgen over dat plan. Door aan niemand te vertellen dat je op dieet bent, heb je namelijk een grotere kans op slagen.

Een studie van de New York University bewijst dat mensen die de details van hun dieet met vrienden en familie delen, meer moeite hebben om hun voornemen vol te houden.

Hun positieve commentaar over jouw gewichtsverlies kan er namelijk voor zorgen dat je je niet meer zo strikt aan je voedingsplan houdt. "Het gevaar is dat diëters denken dat ze hun doel al bereikt hebben en ermee kunnen stoppen", legt onderzoeksleider dr. Peter Gollwitzer uit.

Zwijgen
Toch kan je deze valkuil volgens de psycholoog op verschillende manieren vermijden. "De eerste is simpel: vertel het aan niemand", vertelde hij aan CNN.

"Een andere mogelijkheid is het opstellen van verschillende doelen. Je moet niet alleen zeggen wat je wil doen, maar ook wanneer, waar en hoe je het gaat doen." Door je voornemens te omschrijven, krijg je namelijk een mentale voorstelling van je toekomst en heb je meer kans om het einde te halen.

Vertrouwen
Sommige mensen hebben echter iemand nodig die hen op het rechte pad kan houden. De derde oplossing is dan ook om slechts een paar dichte vrienden of familieleden in vertrouwen te nemen.

Diëtiste Tara Harwood bevestigt dit laatste advies. "Kies een paar mensen uit, van wie je zeker bent dat ze je zullen aanmoedigen en niet jaloers zijn op je succes. De anderen zullen gaandeweg wel merken dat je goed bezig bent", besluit zij. (lbs)