Het verrassende verband tussen cupcakes en sigaretten

doorRedactieop 03/11/2011

We weten allemaal dat junk food, snoep en cupcakes niet goed zijn voor onze gezondheid. Maar wie had er gedacht dat er een verband is tussen al dat lekkers en cocaïne of drugs? Volgens Amerikaanse onderzoekers is het niet meer te ontkennen: cupcakes en sigaretten zijn even verslavend.

In het laatste jaar stelden maar liefst 28 studies het effect van gesuikerde voedingsmiddelen gelijk aan dat van drugs en sigaretten, dus het verband is niet meer te ontkennen.

Bewijzen
In een studie bij mensen met overgewicht, stelden wetenschappers vast dat de keuze voor hun favoriete eten gemaakt wordt in de 'orbitofrontale cortex'. Dat is het deel van onze hersenen dat ook geactiveerd wordt als cocaïneverslaafden geconfronteerd worden met een zakje wit poeder.

In een andere studie werd nagegaan welk effect een zoete siroop heeft op ratten. Al snel bleek dat de dieren hetzelfde gedrag vertoonden als hun soortgenoten die verslaafd waren aan morfine.

"De resultaten zijn zo overweldigend dat we de gelijkenis tussen drugs en zoet voedsel niet meer kunnen ontkennen", zegt Nora Volkow van het Britse National Institute on Drug Abuse.

Ontwenningskuur
Wetenschappers zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen van medicijnen voor overdadige eters, die vergelijkbaar met de ontwenningskuren voor drugsverslaafden.

"We proberen een behandeling te ontwikkelen die de voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen kan aanpassen", bevestigt Mark Gold van de University of Florida in Gainesville. "Stel dat je verslaafd bent aan ijsjes, dan zou die voorkeur met onze behandeling moeten verdwijnen, zonder je interesse in vlees of groenten aan te passen."

'Snoepen is dodelijk'?
De vergelijking tussen snoep en sigaretten of drugs roept natuurlijk ook heel wat vragen en tegensanders op. Zullen we bijvoorbeeld binnenkort ook waarschuwingen zien op de verpakkingen van snoep en chocolade, net zoals het 'roken is dodelijk' op een pakje sigaretten? De grote producenten denken alvast van niet, want volgens hen is er geen probleem als je de voedingsmiddelen met mate consumeert.

Farmacoloog en consultant van de American Beverage Association Richard Adamson vindt de vergelijking zelfs belachelijk. "Ik heb nog nooit gehoord dat iemand een bank beroofde om een snoepreep of ijsje te kopen", aldus de man. (lbs)