Het wat, hoe en waarom van emotionele ontrouw

doorRedactieop 01/01/2008

Als we het over ontrouw hebben, denkt iedereen aan passionele verhoudingen, met seks op vreemde en opwindende plaatsen. Maar er bestaat ook een andere, veel minder belichte vorm: de zogenaamde emotionele ontrouw. Daarbij deel je al je dromen, emoties en frustraties met iemand anders dan je vaste partner.

Vervreemding
Net als bij 'gewone' ontrouw, ligt een zekere vervreemding aan de basis van emotionele ontrouw. Onze drukke jobs, speelse kinderen, grote huis en verloren uren op het internet maken dat we veel minder contact meer hebben met onze partner, vrienden en familie. We delen onze gevoelens en gedachten niet meer waardoor een emotionele afstand ontstaat, en het net lijkt alsof de ander niet meer om ons geeft.

Wat mailen met een vriend of collega die luistert en je aan het lachen brengt, komt net op het goede moment om een emotionele leegte op te vullen. Bovendien voel je je terug sexy, aantrekkelijk of begrepen.

Meer leegte
Ironisch genoeg creëert het opvullen van die emotionele leegte méér emotionele leegte. Hoe meer emoties je deelt met iemand anders, hoe minder er voor de partner overblijft, tot het moment dat er niks overblijft. We kunnen gewoonweg niet alles delen met twee personen, en van twee personen houden.

Niet zo onschuldig als het lijkt
Zelf hou je je voor dat je niets verkeerd doet: je moet met hem contact hebben voor het werk, alsof je geen mannelijke vrienden mag hebben en je mag toch ook wel eens lachen zeker? Niet zelden is het een vlucht uit de wereld van werk-gezin-huishouden naar een wereld vol plezier en opwinding. Maar dat maakt het niet onschuldig, ook al komt er maar zelden seks aan te pas.

Gevaarlijk!
Op een gegeven moment begin je je flirt te vergelijken met je man, die onherroepelijk de duimen moet leggen. Het bijhorende gevoel van schuld en irritatie wentel je af op hem. En net omdat er geen seks aan te pas komt, heeft dit soort relaties meer kans om obsessioneel te worden.

Positieve kant
Hoewel relaties maar zelden kapot gaan door emotionele ontrouw, kan het toch voor behoorlijk woelig water zorgen. Al is dat ook net de eventuele positieve zijde aan de ontrouw: veel vrouwen komen na enige tijd tot inzicht dat het zo niet verder kan en verbreken alle contact met de andere man. Ze worden zich bewust van welke waarden ze nastreven en wat ze eigenlijk willen. Daar gaan ze zich dan ook voor inzetten, waardoor de relatie alsnog gered kan worden.

Kies voor je relatie
Een relatie is altijd werken. Dat is niet zo leuk en opwindend als verleid worden, maar het loont wel op lange termijn. Hou voor ogen dat een emotionele band altijd een keuze inhoudt: je kiest ervoor iemand graag te zien, die te steunen en betrokken te zijn bij wat hij doet.

In het begin van een relatie is dat geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid. Later, en zeker bij crisismomenten, wordt dat wél een keuze. Niet bepaald een romantisch idee, maar wel een dat een relatie een pak realistischer en werkbaarder maakt. (edp)