Hoe groter de crisis, hoe korter het haar

doorRedactieop 30/06/2008
Katie Holmes

Kort kapsels zijn helemaal in. Het Britse model Agyness Deyn startte met haar blonde coupe de trend, modeblad Vogue riep het uit tot hét kapsel van dit decennium. Economische experts suggereren nu dat de economische recessie de oorzaak is van deze kapseltrend.

Rokjes
De Amerikaanse economist George Taylor beweerde eerder al dat tijdens een economisch bloeiende periode de rokjes korter worden. Tijdens een crisis, dragen vrouwen langere rokken. Recent Japans onderzoek toont aan dat tijdens een voorspoedige periode lange kapsels trendy zijn. Gaat het op economisch vlak slecht, dan is de algemene kapseltrend kort. Het cosmetische bedrijf Kao Corp dat het onderzoek voerde, zegt zelfs dat haarlengte kan gezien worden als een barometer voor de economie van een land.

Visuele pleziertjes
Britse economiste Susanna Sallstrom-Matthews aan de universiteit van Cambridge zegt dat ze hetzelfde patroon in Groot-Brittannië ziet. Tijdens een economische recessie genieten mensen minder van materiële dingen en meer van visuele zaken. Ze kiezen dan voor kort haar omdat je daarmee meer kunt variëren.

Voorspoed
Hoewel de rol van sterren niet onderschat mag worden, experts zeggen dat de economie altijd al kapseltrends beïnvloedde. Ze verwijzen daarbij naar de glamoureuze kapsels van actrices van Elizabeth Taylor and Vivien Leigh als een symbool van voorspoed in de jaren '50 en naar de jaren '90 waarbij sterren ook hun haar lang droegen. Nu kiezen Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham en Katie Holmes voor een kort coupe.

Goedkoper
Karen Harper van de kappersketen Toni & Guy: "Een kappersbezoekje is een uitstekende manier om je humeur op te krikken. Wanneer het crisis is, dragen mensen simpelere kledij en experimenteren ze meer met hun haar. Het is een goedkopere manier om een modestatement te maken."

Modebewuster
Caroline Cox, auteur van Good Hair Days: A History of British Hairdressing relativeert de theorieën van economisten: "Lang haar was populair in de jaren '90, het was echt saai. Ik denk dat vrouwen nu minder conservatief en modebewuster zijn. Het is heel moeilijk om een haartrend aan te duiden want er zijn vaak verschillende stijlen populair in dezelfde periode. In de late jaren '80 waren in Groot-Brittannië de korte punkkopjes in, maar ook de volumineuze kapsels die we in Dynasty zagen. Sinds de jaren 90 werden kapsels geleidelijk aan langer en nu gaan we terug kort." (ep)

Agyness Deyn
Gwyneth Paltrow