Hoger libido en andere leuke bijwerkingen van yoga

doorRedactieop Invalid date

Als je de dag begint met je in enkele ingewikkelde yogaposities te wringen, dan kan dat een positief effect betekenen voor de actie tussen de lakens 's avonds, dat beweren yogaexperts.

Verschillende studies toonden aan dat je een laag libido kunt opkrikken met yoga. En zelfs wanneer daar niets mee scheelt, kunnen deze ademhalings- en lenigheidsoefeningen de pret tussen de lakens nog meer verhogen. "Yoga is een erg oude leer, aan de basis ligt het welzijn van lichaam en ziel", aldus klinisch sportexperte Namita Jain. "Het reinigt de de gedachten, herstelt het lichaam en bevrijdt de ziel, als je de oefeningen goed uitvoert tenminste. Wanneer dit gezond is, is het maar normaal dat alle andere processen die hiermee gepaard gaan er ook voordeel uit halen. Seks is een eenheid van lichaam en geest, yoga kan die ervaring verbeteren."

Minder stress
Maar slechts weinigen kunnen die staat van spiritualiteit bereiken, voor de meesten is yoga verschillende posities uitvoeren waarmee je de stress van elke dag bestrijdt. Maar zelfs wanneer het enkel dat doet, kan dit positief voor je seksleven zijn. Want iemand die gestresseerd is, heeft vaak alles behalve zin in seks. Yoga leert je meer van het moment zelf te genieten. Anderen vinden dat het verlicht bij spanningen, wat ook weer goed kan zijn voor je relatie.

Aanvulling

Professor Prakash Kothari, een van de meest gewaardeerde Indiase yogaexperts in seksuele gezondheid gelooft er erg in dat yoga je seksleven een boost kan geven. "Het seksuele welzijn van een persoon hangt onafscheidelijk samen met zijn algemene vitaliteit. Veel posities regelen het hormonale systeem, die bepalen ook verschillende seksuele functies. Als je deze helemaal verkeerd uitoefent, dan kunnen ze wel heel wat schade aanrichten. Natuurlijk moet je bij ernstige seksuele problemen niet enkel op yoga vertrouwen, het is een vorm van beweging met een aangename bijwerking. Als je echt een aandoening hebt, moet je een bezoekje aan je huisarts brengen, yoga kan dan enkel een aanvulling zijn op de klassieke geneeskunde. Het maakt de geest rustig, het lichaam soepel, het helpt bij emotionele en lichamelijke processen", aldus Prakash. (ep)