Huwelijk maakt even gelukkig als jaarloon van 74.000 euro

doorRedactieop Invalid date

Een stabiel huwelijk heeft dezelfde emotionele waarde voor een partner als een salaris van 73.837 euro per jaar, aldus een Britse expert.

Journalist en auteur David Brooks berekende dat het huwelijk hetzelfde psychologische voordeel heeft van een jaarloon van 73.837 euro. Zijn schatting van de financiële waarde van een huwelijk is zelfs hoger dan die van sociologen die naar de financiële verschillen tussen getrouwde en single mensen keken. Hij zegt dat koppels in een huwelijk duidelijk meer tevreden zijn dan degenen die niet in de echt verbonden zijn.

Sociale wezens
"Het huwelijk is ontzettend belangrijk. We hebben de neiging om onszelf als rationele mensen te zien die gedreven worden door geld, maar in feite zijn we sociale wezens, gedreven door de nood aan relaties." Getrouwde koppels zijn beter af dan anderen, dat geldt ook voor partners die samenwonen, dat blijkt uit officiële cijfers. In zijn boek zegt Brooks dat relaties belangrijker zijn dan geld en dat studenten lessen moeten krijgen over met wie ze best trouwen.

Emoties controleren
Ook stipt de journalist aan dat je aansluiten bij een vereniging die een keer per maand samenkomt je even gelukkig maakt als je inkomen verdubbelen. "De emoties van mensen worden beïnvloed door hun omgeving, maar het is mogelijk deze te controleren.  De muziek waar we naar luisteren, treft onze emoties. Door je omgeving te veranderen, kun je je geest veranderen. Een van de belangrijkste dingen die je kan lez
ren is de emoties van anderen te lezen en je daarop af te stemmen, we functioneren allemaal beter in groep dan als individu."

Namen

Als laatste ontdekte Brooks dat zelfs je naam je leven kan beïnvloeden. "Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat iemand die Dennis heet veel meer kans heeft om tandarts te worden. We hebben onbewust een voorkeur voor dingen die bekend zijn." (ep)