Ideaal voor de feestdagen: het champagnedieet

doorRedactieop 28/11/2011

Waarom de feestelijke bubbels enkel bewaren voor feestjes? Okee, op de prijs na dan is er volgens Cara Alwill Leyba geen enkele reden om niet dagelijks van een glas champagne te genieten. De Amerikaanse is zo dol op het drankje dat ze er een heel dieet rond bedacht. Het champagnedieet is, kort samengevat, twee derden gezond en één derde plezant. Vooral door de twee glazen champagne die dagelijks bij het eetplan horen.

Leyba transformeerde door haar eigen dieet naar eigen zeggen van iemand 'die de hele tijd depressief was over haar gewicht' naar iemand 'met zin in het leven'. "En waarom zou dat niet voor iedereen werken?" vraagt ze zich af.

"Ik heb alle diëten geprobeerd, maar ik kon niets volhouden of niets werkte. Ik vecht al sinds mijn kindertijd tegen de kilo's en mijn gewicht maakte me vaak depressief", zegt de vrouw van 31 die werkt voor MTV in New York.

Meer bubbels, minder calorieën
Haar werk hielp de zaken niet vooruit: snelle happen tussendoor met één of twee glazen rode wijn. Een vriendin suggereerde dat ze beter zou overstappen op champagne én gezonder moest eten, en dat stond Cara wel aan.

"Een glas champagne bevat slechts 91 calorieën en de alcohol komt sneller in je bloedsomloop terecht, waardoor je uiteindelijk minder drinkt."

Simpel en sociaal
Bijkomend voordeel: je ziet niet zielig met een glas plat water op café of tijdens een netwerk-event, waardoor het hele dieet ook beter vol te houden viel. Langzaam maar zeker gingen de kilo's eraf, in totaal zo'n tien kilo.

Het opzet is nochtans simpel: voeding met veel smaak en veel voedingsstoffen zonder iets te verbieden, in totaal 1200 tot 1400 calorieën per dag.

Glamour chic
"Ik geloof erin om je maaltijden te glamoureuzer te maken. Vergeet de vette hamburger en cola in kartonnen bekers. Bestel in de plaats een chique bagel met gerookte zalm, een slaatje en een glas champagne. Steek alleen het beste in je lichaam."

Dat klinkt wel heel aanlokkelijk en niet helemaal onterecht: door chique voeding te eten, ga je je lichaam chiquer vinden en dus beter behandelen. Je zal minder te veel eten, en automatisch afvallen. Over een psychologisch effect gesproken!

Positief effect van verwennerij
Voedingsexperten schieten het dieetplan niet meteen af: dagelijks twee glazen champagne valt perfect binnen de gezondheidsrichtlijnen, al is dat wel het maximum: geen extra glas wijn op restaurant of een pintje in de zetel dus! Eerder onderzoek toonde ook al aan dat kleine verwennerijen tijdens een dieet net een positief effect hebben.

Is champagne een verwennerij voor jou, dan kan dit dieet misschien wel helpen. Maar ook een stukje chocolade of een koekje kunnen je, in de juiste portie, op het rechte pad houden. Ze volledig bannen is immers vragen om problemen: op een keer bezwijk je, en gaan alle remmen los.

Bijkomend effect van het champagnedieet is een positief effect op je gezondheid: het zou kans op hartziekten en Alzheimer immers verlagen, cholesterol doen zakken en beroertes voorkomen. (edp)