In geval van verliefdheid: smeer muggenmelk

doorRedactieop 01/04/2011

Opgelet, wie vlinders in de buik voelt fladderen, smeert maar beter een goed anti-muggenmiddel. De Aziatische tijgermug voelt zich aangetrokken tot de geurmoleculen van verliefde personen, zo blijkt uit recent Nederlands onderzoek.

Verliefdheid kan je ruiken. De hersenen geven dan twee stoffen vrij, Fenylethylamine (FEA) en Norepinefrine. Die laatste neurotransmitter doet de bloeddruk verhogen, het hart sneller slaan en bezorgt zweethanden. In combinatie met de eerste stof geeft het geurmoleculen vrij die vooral de tijgermug in rep en roer zet.

Tijgermug

De tijgermug komt al enkele jaren ook in onze contreien voor en valt te herkennen aan de witte en zwarte contouren op lichaam en poten. Anders dan haar soortgenoten, durft ze niet enkel 's nachts maar ook overdag mensen en dieren te trakteren op verscheidene, pijnlijke steken. 

Pure chocolade

Volgens de Nederlandse onderzoeker A. Communis kan een extra portie muggenmelk in geval van verliefdheid wonderen doen. Ook tweemaal per dag douchen helpt, net als je bed afschermen met een klamboe. Een lekkerder middeltje om de mug op afstand te houden is het eten van pure chocolade of aardbeien. Deze kunnen het ontstaan van de geurmoleculen tegengaan.

De resultaten verschijnen binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. (lvl)