Is de nanopleister het einde van het gevreesde spuitje?

doorRedactieop 02/08/2011

Voor wie steeds met een bang hartje naar de dokter gaat door zijn doodsangst voor naalden, is er goed nieuws. De nanopleister zou spuitjes overbodig kunnen maken.

Een vaccin waar geen naald aan te pas komt, wordt bijna werkelijkheid nadat investeerders 10,5 miljoen vrij maakten voor de ontwikkeling van een nanopleister. Hierdoor kan de professor in nanotechnologie Mark Kendall zijn werk voortzetten. Deze uitvinding zou een doorbraak betekenen voor wie een fobie voor naalden heeft. de nieuwe pleister geeft duizenden kleine injecties met het vaccin aan de veeltallige immuuncellen in de huid.

De eerste tests wijzen uit dat het griepvaccin met de pleister efficiƫnt is met een dosis die 150 keer kleiner is dan bij een spuit. Het zou ook infecties met een naald en kruisbesmetting moeten vermijden. Daarnaast moet het ook niet in de koelkast bewaard worden.

Professor Kendall zegt dat dit een van de meest baanbrekende uitvindingen is, omdat de pleister goedkoper veel is en deze het transport makkelijker maakt. "In Afrika werkt de helft van de vaccins niet naar behoren, omdat ze er worden afgebroken door de warmte." (ep)