Is jouw keelpijn onschuldig of gevaarlijk?

doorRedactieop 08/02/2009

Bij koud en miezerig weer, horen zware verkoudheden, griepjes en ja, ook keelpijn. Maar wanneer is die keelpijn iets om je zorgen over te maken? Met andere woorden: wanneer is het onschuldig, en wordt het verholpen met warme dranken en extra slaap, en wanneer moet je naar de dokter?

1) Kijk in de keel
Witte puntjes in de keel of gezwollen amandelen kunnen wijzen op een zware keelontsteking, veroorzaakt door bacteriën of streptokokken.

2) Hoesten en niezen?
Als je ook hoest, niest en veel moet snuiten bij je keelpijn, dan is dat eigenlijk goed nieuws. De keelpijn wordt dan hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het virus dat de verkoudheid veroorzaakt en niet door gevaarlijke bacteriën.

3) Koorts
Koorts die hoort bij een verkoudheid is meestal niet erg hoog. Heb je wel hoge koorts, dan rijst de mogelijkheid van een besmetting van streptokokken. Echter: je kan ook besmet zijn door streptokokken als je geen of maar een beetje koorts hebt.

4) Lymfeklieren
Als je lymfeklieren gezwollen zijn, dan duidt dat wellicht op een bacteriële infectie van de keel. Die klieren proberen namelijk alles dat je ziek maakt te vernietigen, en door hun 'overwerk' zwellen ze.

5) Pijn
Heb je zoveel pijn dat slikken moeilijk wordt , dan stijgt de kans dat streptokokkken je besmet hebben. Ook pijn die langer dan een paar dagen aanhoudt wijst daarop. Het kan zelfs gepaard gaan met misselijkheid, verlies van eetlust en zware hoofdpijn.

6) Uitslag
Uitslag op nek en borst zijn een redelijk zeldzame bijwerking van een streptokokkenbesmetting. Het is niet gevaarlijk als het juist behandeld wordt met antibiotica.

Het is belangrijk om te achterhalen wat de keelpijn veroorzaakt. Het kan een virus zijn, bacteriën of de redelijk gevaarlijke streptokokken. Zonder antibiotica kunnen deze soort bacteriën de bloedstroom binnenraken en naar het hart of andere vitale organen besmetten. In zeldzame gevallen komen daar serieuze ziekten uit voort.

De oorzaak van de pijn bepaalt meteen ook de medicatie. Zo hebben antibiotica geen zin bij een virale infectie: antibiotica pakken enkel bacteriën aan, geen virussen. Hetzelfde geldt voor antivirale middelen. Onnodig antibiotica slikken kan ertoe leiden dat bacteriën resistent worden, en zo de effectiviteit van de medicatie verminderen of zelfs teniet doen. (edp)