Ivf verviervoudigt kans op doodgeboren baby

doorRedactieop 25/02/2010

Ivf (in vitro fertilisatie) of icsi (intra cytoplasmatische sperma injectie) verviervoudigen het risico op een doodgeboren baby, daar waarschuwen onderzoekers voor.

Doodgeboren
Professor Kirsten Wisborg analyseerde de data van 201.666 vrouwen die moesten bevallen tussen augustus 1989 en oktober 2006. Daaruit blijkt dat er 86 daarvan in doodgeboren baby's eindigden. Het gemiddelde risico hierop is 4,3 op 1.000 zwangerschappen, bij ivf of icsi stijgt dit naar 16,2 per 1.000. De Zweedse professor Karl Nygren zegt echter dat uit een andere grootschalig onderzoek, er helemaal geen verband was tussen doodgeboren baby's en vruchtbaarheidsbehandelingen. 

Tweelingen
Uit een andere studie blijkt dat niet identieke tweelingen verwekt door ivf meer risico's lopen op complicaties als een vroegtijdige geboorte, ademhalingsproblemen en geelzucht dan natuurlijk verwekte tweelingen. De studies komen er nadat een belangrijk Britse expert beweerde dat vruchtbaarheidsbehandelingen zorgen dat we een onvruchtbare generatie gaan krijgen die de problemen erfden van hun ouders.

Nog laag
Dit Deens onderzoek suggereert dus dat ivf gezondheidsproblemen verhoogt, dit door de technologie en niet door de onvruchtbaarheid van de ouders. Wisborg: "Vaak dachten artsen dat kinderen die als gevolg van vruchtbaarheidsbehandelingen verwekt werden meer gezondheidsrisico's liepen door de onvruchtbaarheid van de ouders. Maar dit risico is even groot bij koppels die via ivf kinderen kregen maar die wel vruchtbaar waren. Dit suggereert dat het risico op een doodgeboren baby verhoogt door tot nu onverklaarbare factoren, zoals de techniek die gebruikt wordt bij ivf of icsi of lichamelijke verschillen bij koppels die deze behandelingen nodig hebben. "Het is belangrijk te weten dat het risico op een doodgeboren baby nog altijd erg laag is bij vrouwen die ivf of icsi ondergingen." (ep)