Je matras en hoofdkussen onder de loep

doorRedactieop 24/08/2011

Niet enkel je slaaphouding kan je gezondheid beïnvloeden. Ook je hoofdkussen en je matras spelen een belangrijke rol. Met de juiste ondersteuning van je lichaam kan je namelijk heel wat klachten vermijden. Enkele tips op een rijtje:

De juiste matras
- Een goede matras is voor iedereen anders. Zwaardere mensen kiezen het best voor een harder model, terwijl lichte personen gerust ook voor een zacht exemplaar kunnen gaan.

- Een nieuwe matras nodig? Neem geen overhaaste beslissingen en vraag altijd om de matras eerst een tijdje te testen.

- Op zoek naar een bed dat je lichaam volledig ondersteunt? Het slaapsysteem van Dorsoo volgt je lichaamsvormen, waardoor je 's nachts optimaal kan ontspannen.

- Een dure matras is niet noodzakelijk beter dan een goedkoper exemplaar. Alles hangt af van hoe comfortabel een matras voor jou aanvoelt.

- Weinig romantisch, maar als koppel kies je het best voor twee afzonderlijke matrassen. De kans is immers groot dat jullie slaapbehoeften verschillend zijn.

- Hoewel een matras bij de ene persoon al wat sneller verslijt dan bij de andere, is de gemiddelde matras na tien jaar aan vervanging toe.

- Om je matras in vorm te houden is het belangrijk ze regelmatig om te draaien en geregeld met een zachte borstel te reinigen.

- Vocht is nefast voor de levensduur van je matras. Ook tijdens je slaap transpireer je, waardoor je matras en beddengoed telkens een beetje vochtig worden. Verlucht daarom iedere ochtend je bed en slaapkamer.

Het juiste kussen
- Net zoals er niet één ideale matras bestaat, is ook een hoofdkussen erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Of een kussen écht voor jou geschikt is, weet je meestal pas wanneer je erop slaapt.

- Buikslapers kiezen het best voor een dun hoofdkussen of slapen beter zonder hoofdkussen. Dikke hoofdkussens zullen de onnatuurlijke kromming in de rug immers alleen maar versterken. Tempur bracht een hoofdkussen op de markt dat ook voor buikslapers erg geschikt is. Het Ombracio-hoofdkussen helpt het bovenlichaam op te tillen. Het zorgt voor een rechtere slaaphouding met minder drukpunten op nek en rug. Tempur Ombracio-hoofdkussen, € 159.

- Rugslapers kunnen gebaat zijn met een dik, donzig hoofdkussen dat nek en hoofd ondersteunt zonder ze in een krampachtige houding te dwingen.

- Zijslapers creëren door hun slaaphouding een holte tussen schouder en nek. Om het hoofd voldoende te ondersteunen is het belangrijk dat die leemte wordt opgevuld. Je kiest dus het best voor een groot, dik kussen. Er bestaan ook kussens die op deze specifieke behoefte inspelen. De hellende rand in het Millennium-hoofdkussen van Tempur ondersteunt de bovenste wervels perfect en houdt je nek in een goede positie. Ideaal dus voor wie graag op zijn zij slaapt. Tempur Milennium-hoofdkussen, van € 109 tot € 149 (prijs afhankelijk van grootte).

- Hulpmiddelen bij slaapapneu: Er bestaan heel wat slaapattributen die ervoor zorgen dat je je 's nachts niet op je rug neervlijt. Wat dacht je van de tennisbalmethode? Daarbij draag je een speciaal harnasje met tennisbal op je rug zodat het onmogelijk wordt om op je rug te rollen.

Andere nuttige systemen zijn Dr. Parker's snore relief (www.endsnoringnow.com) en Zzoma positional sleeper (www.zzomaosa.com) waarbij je een soort van schuimkussen op je rug bindt.

Het Sona pillow (www.sonapillow.com) is dan weer een speciaal hoofdkussen dat verlichting belooft bij milde slaapapneu. Al deze hulpmiddelen bestel je in enkele klikken op het internet.

Op www.snorebreaker.com vind je dan weer een alarmband die voor trilling en licht gezoem zorgt telkens je begint te snurken. Al deze attributen werden klinisch getest en hebben een bewezen werking.

Door Lynn Guillaume
Goed Gevoel, augustus 2011