Jonge mannen lijden meer onder relatiebreuk

doorRedactieop 09/06/2010

Al zetten ze vaker een dapperder gezicht naar de buitenwereld toe, jonge mannen lijden meer dan vrouwen onder een romance dat net is stopgezet. Volgens onderzoekers aan de universiteit van North Carolina hebben gedane relaties een groter effect op de geestelijke gezondheid van jonge mannen.

De studie, uitgevoerd onder meer dan duizend ongetrouwde volwassenen tussen 18 en 23 jaar, weerlegt de veronderstelling dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor de emotionele achtbaan.
Volgens professor Simon is de emotionele tol bij mannen groter en uiten ze hun verdriet helemaal anders dan vrouwen. Het onderzoek, gepubliceerd in het juninummer van het Journal of Health, bekeek de associatie tussenĀ  niet-huwelijkse relaties en het emotionele welzijn van mannen en vrouwen op de drempel van volwassenheid.

Voordelen

"Verrassend genoeg bleek er een groter emotionele reactie teĀ  bestaan bij de jonge mannen", stelt professor Simon. "De schadelijke stress, veroorzaakt door een breuk of nefaste relatie, lijkt nauwer verbonden met mannen. Omgekeerd halen mannen ook meer emotionele voordelen uit de positieve effecten van een lopende relatie".

Eerste intimiteit
De reden? Voor jonge mannen zijn romantische partners vaak hun voornaamste bron van intimiteit, in tegenstelling tot jonge vrouwen die meer kansen grijpen om al hechte relaties met familie en vrienden te ontwikkelen. Een breuk in een romantische relatie tast ook meer de prille mannelijke identiteit en gevoelens van eigenwaarde aan. (lvl)