Jongeren bijna 'verslaafd' aan zelfvertrouwen

doorRedactieop 13/01/2011

Jongeren zijn zo onzeker dat ze een boost voor hun zelfvertrouwen verkiezen boven plezante activiteiten zoals seks, eten, drinken, geld ontvangen of een vriend ontmoeten. "De wens om gewaardeerd te worden is zo sterk dat het bijna lijkt op een verslaving", besluit psycholoog Brad Bushman na een studie in samenwerking met Scott Moeller en Jennifer Crocker.

Bovenstaande conclusie werd verkregen in twee onafhankelijk onderzoeken. In de eerste werd gepeild hoe leuk de universiteitsstudenten een bepaalde activiteit vonden, en hoe graag ze die wilden doen. Daartoe moesten ze een antwoord geven op de schaal van 1 (helemaal niet) tot 5 (heel erg).

Kloof tussen leuk en willen
Activiteiten die goed waren voor het zelfvertrouwen, zoals goede punten of een compliment krijgen, waren meer gewild dan de andere activiteiten, zoals een pintje drinken met vrienden of seks. De plezante activiteiten werden vaker 'leuk' gevonden dan dat ze gewild waren, wat gezond is. Wie plezante en verslavende activiteiten meer wil dan ze ze leuk vinden, duidt namelijk op verslaving.

Het probleem is dat de kloof tussen 'willen' en 'leuk vinden' bij geen activiteit zo klein was als bij de activiteiten die het zelfvertrouwen moeten boosten. Studenten met narcistische trekjes, wilden zelfvertrouwen zelfs meer dan dat het ze leuk vonden.

Tijd voor zelfvertrouwen
Uit een ander experiment, bleek ook dat studenten die verlangen naar meer zelfvertrouwen bereid zijn om tijd op te offeren. De studenten namen deel aan een test die zogezegd hun intellectuele vermogens moest meten.

Na de test werd hen verteld dat als ze tien minuten geduld hadden, hun test kon onderworpen worden aan een nieuw algoritme, dat meestal de score verhoogt. Wie zelfvertrouwen extreem belangrijk vond, bleef zeker hangen.

Té veel focus
"Er is niets mis met een gezonde portie zelfvertrouwen en zelfzekerdheid. Maar deze resultaten suggereren dat jonge mensen té gefocust zijn op hun zelfvertrouwen, en te veel willen doen om nog extra zelfvertrouwen te krijgen.

De kloof tussen zelfvertrouwen willen en leuk vinden is zo klein, dat ze dichtbij een 'zelfvertrouwenverslaving' staan", verklaart Bushman, die tegelijkertijd waarschuwt voor de huidige obsessie met zelfvertrouwen.

Fouten toegeven
"Zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat mensen steeds vaker een probleem hebben om toe te geven dat ze fout zijn geweest. Dat is namelijk een oncomfortabel gevoel voor het zelfvertrouwen, en dus proberen ze dat te vermijden. Maar wie geen fouten kan toegeven, kan ook maar weinig leren, goede relaties opbouw of groeien als mens." (edp)