"Kanker is wereldwijd te voorkomen"

doorRedactieop Invalid date

Borst- en darmkanker is in meer dan veertig procent te voorkomen met gezonde voeding, voldoende beweging en een optimaal gewicht. Dat staat in een nieuw rapport, gepubliceerd door het World Cancer Research Fund (WCRF) en het American Institute for Cancer Research.

Cruciale rol
Uit het rapport blijkt dat volksgezondheid en kankerpreventie wel degelijk resultaat hebben. Zij zouden dan ook een meer cruciale rol moeten spelen in de samenleving. Door de voedingsgewoonten en levensstijl aan te passen, zouden bepaalde typen kanker voorkomen kunnen worden.

Arm en rijk
Ongeveer een derde van de meest voorkomende kankersoorten in rijke landen en een kwart van de kankertypen in arme landen, kunnen voorkomen worden. Het effect van roken is zelfs niet meegerekend. Roken alleen is al verantwoordelijk voor 30% van alle gevallen van kanker.

In de Verenigde Staten kan ongeveer 45% van het aantal gevallen van darmkanker voorkomen worden. En in het Verenigd Koninkrijk zou het aantal gevallen van borstkanker met ongeveer 42% kunnen verminderen. Deze zogenaamde preventiecijfers zijn berekend voor twaalf veel voorkomende kankersoorten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China en Braziliƫ. Deze landen vertegenwoordigen volgens de Wereldbank op basis van hun Bruto Nationaal Inkomen respectievelijk de rijke landen (Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk), landen met een middeninkomen (Braziliƫ) en arme landen (China).

Preventie
De organisaties geven een aantal aanbevelingen hoe preventief op te treden:

1. Scholen zijn een belangrijk instrument: zij dienen lichaamsbeweging en gezonde voeding voor kinderen actief te stimuleren. Ook zouden zij automaten met ongezond voedsel moeten bannen.

2. Overheden zouden de aanbeveling van de Verenigde Naties over borstvoeding in de wet kunnen verankeren.

3. De levensmiddelenindustrie zou de volksgezondheid voorop moeten stellen in alle productiestadia.

4. Gezondheidsdeskundigen dienen meer voorlichting te geven op het gebied van volksgezondheid, inclusief kankerpreventie.

5. Individuen zouden onafhankelijke informatie over voeding moeten raadplegen om er zeker van te zijn dat de producten die ze kopen ook echt gezond zijn. (lvl)