Kankerpatiënt betaalt gemiddeld 2.500 euro voor therapie

doorRedactieop Invalid date

Verspreid over iets meer dan twee jaar moet een kankerpatiënt gemiddeld 2.500 euro uitgeven aan de behandeling van zijn ziekte. Bij leukemie en darmkanker stijgt dat bedrag tot boven de 3.000 euro. Dat blijkt uit een studie van het Leuvense Hoger Instituut voor Arbeid (HIVA) in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker, melden de Coreliokranten.

Het onderzoek gaat na wat de medische en niet-medische kosten zijn voor kankerpatiënten. Daarvoor scanden onderzoekers de medische dossiers van meer dan 18.000 patiënten. Het HIVA splitst die kosten nog eens op voor de vier meest voorkomende kankers: borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker. Daarnaast besteedt de studie ook aandacht aan leukemie.
 
De maanden vlak na de diagnose zijn voor kankerpatiënten het duurst. In dat eerste halfjaar moet een kankerpatiënt gemiddeld 212 euro per maand besteden aan medische uitgaven. Bij leukemiepatiënten loopt dat op tot 306 euro. Tijdens de opvolgingsfase daarna dalen de uitgaven naar iets meer dan 60 euro per maand. Wanneer de patiënt is hersteld van de ziekte, heeft hij gemiddeld 2.500 euro uitgegeven aan ziekenhuiskosten.
 
Darmkanker en leukemie zijn de duurste ziekten, zowel voor de patiënt als voor de ziekteverzekering. Iemand met leukemie geeft in totaal 3.181 euro uit aan zijn verzorging. Bij darmkanker ligt dat niet veel lager. De behandeling van borst- en prostaatkanker kost het minst. De verschillen laten zich verklaren door de opnames in het ziekenhuis. Die opnames zijn vaker nodig voor personen met darmkanker en leukemie, ook omdat ze een ander soort behandeling krijgen.
 
Uit de studie blijkt dat de ziektekosten in Brussel een pak hoger liggen dan in de andere regio's. (belga/sps)