Ken je buiktype (en leer zo hoe dit plat te krijgen)

doorRedactieop 24/06/2011

Heel wat vrouwen denken dat sit-ups de enige manier zijn om je buikje weg te werken. Fitnesstrainer James Duigan, die supermodellen Elle Macpherson en Rosie Huntingdon-Whiteley helpt, zegt dat er geen pasklare oplossing is om een plat buikje te krijgen. Er zijn vijf types, die elk een andere aanpak eisen.

Het zwembandje
Dit is een van de makkelijkst op te lossen problemen omdat dit komt door de verkeerde dingen te eten en niet genoeg te sporten. Het komt vaak voor bij mensen met een passieve job, ook degenen die een emotionele band hebben met suikerrijke snacks. Als je weinig sport, veel suiker en geraffineerde koolhydraten eet in producten als koekjes en wit brood, pasta en rijst, dan heb je waarschijnlijk een buikje, maar ook vet aan de benen en de heupen.

Je kunt dit bestrijden door:
- Minder alcohol te drinken: dit is pure suiker dat meteen naar je taille gaat, je stopt met ander vet te verbranden tot alle drank in je lichaam verwerkt is.  Een zwembandje ontstaat al door enkele glazen drie tot vier keer per week te drinken.

- Eet gezonder, beweeg meer en vermijd dieetsnacks. Deze laatste zitten vaak vol chemicaliën, verwerkte suikers, zout en bewaarmiddelen. Eet daarentegen meer onverwerkte producten als vis, eieren, biologisch vlees en groenten.

- Begin de dag met eieren, gerookte zalm, of zelfs gegrilde kip en groenten. Kies voor gezonde vetten in avocado's, noten en vette vis. Dit moedigt je lichaam aan vet aan de taille te verbranden, waardoor je een plat buikje krijgt.

- Sport helpt je platte buik te behouden. Maak lange wandelingen of doe thuis oefeningen, zelfs yoga kan helpen.

Stressbuikje
Dit is typisch voor perfectionisten, ze zijn vatbaarder voor aandoeningen aan de spijsvertering. Een opgeblazen buik lijkt namelijk dikker. Dit type is makkelijk te herkennen, het gewicht zit specifiek vooraan en rond de navel. Wanneer we gestresseerd zijn, produceren we cortisol, dit hormoon moedigt het lichaam aan om vet rond de buik op te slaan.

Je kunt dit bestrijden door:
- Vroeg te gaan slapen: bijna alle gestresseerde vrouwen slapen slecht, wat de productie van leptine verstoort. Dit is een stof die het hongergevoel en het metabolisme regelt. 

- Doe ontspannende ademhalings- of meditatieoefeningen, neem een warm bad en beperk je cafeïneconsumptie om goed te slapen.

- Probeer rustige sporten als yoga, lange wandelingen en weerstandstraining met gewichten.

- Magnesium helpt een gestresseerde buik te kalmeren. Je vindt dit in donkergroene bladgroenten, noten en zaden.

Laag buikje
Dit komt vaak voor bij drukbezette vrouwen of bij degenen die steeds dezelfde oefeningen doen.

Je kunt dit voorkomen door:

- Goed te eten en voldoende vezels op te nemen, dit verbetert aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel als ontstekingen, een opgeblazen gevoel en constipatie, wat een laag buikje kan verergeren. Zet veel groene groenten, havermout en volkorenproducten op het menu.

- Doe geen sit-ups, aangezien dit slecht voor je buik is. In plaats daarvan ga je op een mat liggen, met je gezicht naar beneden gericht, waarbij je op je voorarmen rust. Duw jezelf af van de vloerweg, hef je tenen en ellebogen op en hou dit even aan. Begin met tien seconden en bouw dit geleidelijk op.

Mamabuikje

Dit komt vaak voor bij jonge mama's die weinig tijd voor zichzelf hebben. Na de geboorte zakt namelijk de baarmoeder en weegt deze meer, het duurt minstens zes weken voordat deze terug zijn normale grootte heeft, dus daarvoor zul je nooit een plat buikje krijgen.

Je kunt dit bestrijden door:
- Supplementen met visolie te nemen.

-Goede vetten als noten, oliën en olijven te eten. Deze helpen ook de vermoeidheid te bestrijden.

- Doe voorzichtig oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen, deze zijn ook gekend als Kegeloefeningen. die spieren dienen als natuurlijk korset voor het lichaam om de buik platter te maken van binnenuit.

Opgeblazen buik 
Deze is vaak 's ochtends plat, maar zwelt op tijdens de dag door gas of het verteringsproces. Dit treft zowel slanke als dikke vrouwen. Het komt bijna altijd door een bepaalde allergie of intollerantie of door slechte eetgewoonten.

Dit bestrijd je door:
- De meest vaak voorkomende intolleranties zijn granen en gluten (dit zit in brood, pasta, gebak, pizza, cake en ontbijtgranen), alcohol, gist en verwerkte zuivel. Experimenteer door te ontdekken wat je buik overstuur maakt om je lichaam beter leren te begrijpen en dus zo de oorzaak aan te pakken.

- Maak van je ontbijt de grootste maaltijd, want dan piekt namelijk de spijsvertering. Eet nooit te laat, want dit leidt tot een opgeblazen gevoel. En drink genoeg water.

- Herstel het evenwicht in je buik door darmvriendelijke bacteriën op te nemen. Probiotische supplementen zijn de eenvoudigste manier, maar je kunt ook meer groenten als look en uien eten. (ep)