Kinesist kan blaasontsteking helpen voorkomen

doorRedactieop 26/08/2011

Veel vrouwen hebben kans om een blaasontsteking te krijgen. Een vervelende en vaak ook pijnlijke aandoening, die zou kunnen voorkomen worden door langs te gaan bij... de kinesist. Vooral vrouwen die chronisch last hebben van hun blaas en de daarbijhorende pijn bij het plassen, zouden daar baar bij kunnen hebben.

Een van de oorzaken van een blaasonsteking zou liggen bij overactieve bekkenbodemspieren, iets waar een kinesist bij kan helpen. Andere oorzaken kunnen zijn: bevallen, operaties of gewoonweg een infectie van de urinewegen.

Samentrekkingen
De bekkenbodemspieren zijn een V-vormige spier die de blaas, de vagina, de baarmoeder, de lage rug en andere interne organen ondersteunen.  "De meeste mensen weten dat de bekkenbodem kan verslappen, maar de spier kan ook net strakker worden", legt urinoloog Vik Khullar uit.

"Die spanning kan ontstaan door allerlei oorzaken, bijvoorbeeld endometriose, darm- of blaasproblemen. De spanning kan zo hoog worden dat de spier begint samen te trekken, zowel bij het plassen als bijvoorbeeld bij seksuele betrekkingen."

Een te strakke bekkenbodemspier heeft nog nadelen: zo kan de blaas zich niet altijd volledig legen, waardoor ze ontstoken raakt en een vicieuze cirkel start.

Oefeningen, druktherapie en medicatie
Bekkenbodemspieroefeningen onder leiding van een kinesist, zou dit probleem grotendeels kunnen verhelpen, eventueel in combinatie met spierverslappers, ontstekingsremmers en antibiotica. Dat zou de cirkel van ontsteking en pijn moeten doorbreken.

Voor een adequate behandeling wordt ook een ultrasoundscan aangeraden, die de blaas en bekkenbodemspieren meet terwijl de patiënt staat, ligt en sport. De kinesist kan dan helpen om via de juiste oefeningen de bekkenbodemspieren en de weefsels errond te versterken.

Om de spanning uit de spieren te krijgen kan ook 'druktherapie' worden toegepast, waarbij op de opgespannen stukken spier geduwd wordt. Een beetje zoals nekpijn verlicht wordt door een massage. Ook ijs kan in bepaalde gevallen werken.

Moeilijke diagnose
Het probleem is evenwel dat het niet eenvoudig is om een probleem met de bekkenbodem vast te stellen. Het gebeurt dat dokters niet aan dit probleem denken en vrouwen zeggen dat ze het zich inbeelden of dat er niets aan gedaan kan worden.

In Europa is het nog niet zo ingeburgerd, maar in de Verenigde Staten bewijzen verschillende studies al het nut van bovenstaande technieken. Onder andere een studie gepubliceerd in Journal of Urology toonde aan dat kinesitherapie de bekkenpijn van patiënten met chronische blaasontsteking kan verhelpen. De druktherapie maakt de pijn draaglijker.

Er wordt wel gewaarschuwd dat de therapie geen wondermiddel is, die het volledige probleem verhelpt. De symptomen verminderen, de pijn draaglijker maken en de cirkel doorbreken zijn wel een optie. (edp)