Kiwibes bevat meer vitamine C dan citroen

doorRedactieop 04/09/2009

De Kiwibes, de nieuwste kiwisoort met dunne haarloze schil, ligt vanaf 7 september in de winkelrekken. De nieuwe fruitsoort is supergezond en bevat vooral een bom aan vitamine C-waarden.

Gezondheidsbom
De kiwibes kan als een druif gegeten worden en is daardoor handiger te hanteren dan zijn grote broer. Ook smaakt hij iets zoeter dan de echte kiwi, maar bevat hij net zoveel mineralen als calcium, magnesium en mangaan.

In vergelijking met de vitamine C-waarden van een citroen, scoort de kiwibes beter. Volgens de telers bevat die ook een heleboel antioxidanten met grote hoeveelheden polyfenolen. Die aantallen liggen 1,4 keer hoger dan in een gewone kiwi en 8,8 keer meer dan in een appel. Ook wat het aantal suikers betreft, hoort de bes op het menu voor een evenwichtige voeding. Niet enkel uit het vuistje, maar ook in desserts kan de bes verwerkt worden.

Teelt
De Fruit- en groenteveiling Profruco uit Vrasene, heeft in samenwerking met departement biowetenschappen van de Hogeschool Gent en de provincie Oost-Vlaanderen, de kiwibis geteelt. Zo slaagden ze erin de teeltomstandigheden te optimaliseren waardoor dit ras ook in ons klimaat kan groeien. De klassieke kiwi's doen het enkel goed in een warm klimaat en komen vooral uit Nieuw-Zeeland, Italië of Frankrijk. (lvl)