Koffieliefhebbers hebben meer kans op drugsverslaving

doorRedactieop Invalid date

Jonge mensen die graag een kopje koffie drinken, moeten daar toch voorzichtig mee zijn. Volgens recent onderzoek hebben koffiejunkies namelijk meer kans om verslaafd te raken aan drugs. Natuurlijk verandert niet elke koffiedrinker in een druggebruiker, maar er is wel een sterk verband.

Dat is het besluit van een onderzoeksgroep van de Amerikaanse Vermont University na een experiment bij 22 proefpersonen, die een bepaald amfetamine toegediend kregen.

Uit het experiment bleek dat vooral cafeïneverslaafden de effecten van die amfetamine geweldig vonden en het wilden blijven gebruiken. Aangezien de wetenschappers geloven dat de reactie op het amfetamine vergelijkbaar is met die op cocaïne, zijn koffieverslaafden dus vatbaarder voor een drugsverslaving.

Professor Stacey Sigmon: "Mensen reageren totaal verschillend op drugs. Eenzelfde dosis kan voor de ene persoon geweldig aanvoelen, terwijl de andere de effecten vreselijk vindt. Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen, omdat ze kunnen verklaren waarom iemand verslaafd raakt aan drugs. En dan kunnen we verslavingen beter bestrijden én zelfs voorkomen." (lbs)