Liefdesverdriet is écht slecht voor je hart

doorRedactieop Invalid date

Hartzeer door liefdesverdriet lijkt een cliché uit romantische liedjes, maar recent Amerikaans onderzoek toonde aan dat je hart echt kan 'breken' door erg emotionele gebeurtenissen.

Stresshormonen
Bij 'het gebroken hart syndroom' krijg je symptomen die erg lijken op een hartaanval, die worden veroorzaakt door een erg emotionele of lichamelijk stresserende gebeurtenis. In Amerika werd deze diagnose de laatste 4 jaar bij 70 mensen gesteld. 1 op 5 was in kritieke toestand en had meteen medische bijstand nodig, maar ze overleefden het allemaal en herstelden volledig. Dit syndroom werd voor het eerst beschreven door Japanse onderzoekers in de jaren '90. Experts geloven dat de symptomen veroorzaakt worden door een opstoot van stresshormonen als adrenaline. Deze kunnen ervoor zorgen dat het hart tijdelijk zwakker wordt of even verlamd raakt.

Lente en zomer
In twee derde van de gevallen kregen de patiënten net voor de symptomen slecht nieuws over een familielid, maakten ze hevige ruzie, kampten ze met een ernstige lichamelijke ziekte of waren ze betrokken bij een auto-ongeval. Alle patiënten uit het onderzoek ervoeren typische symptomen van een hartaanval als pijn in de borst en kortademigheid. De artsen ontdekten dat deze aandoening het vaakst in de lente en de zomer voorkomt. Normale hartaanvallen, daarentegen, komen het vaakst in de winter voor.

Oorzaak?
Professor en onderzoeker Richard Regnante: "Sommigen geloven dat dit syndroom een vorm van een hartaanval is dat zichzelf oplost, waardoor er geen permanente schade aangericht is. Anderen denken dat het simpelweg een probleem met de hartspier is." (ep)