Liefdesverdriet treft het hart letterlijk

doorRedactieop 29/09/2010

Liefdesverdriet en romantische perikelen zijn niet enkel mentale afknappers, ook je lichaam raakt er letterlijk van verstoord. Nederlandse wetenschappers achterhaalden dat hoe meer je afgewezen wordt, hoe trager de hartslag klopt.

De hersenen gebruiken dezelfde regio's bij geestelijke en emotionele pijn. Ervaar je een mentaal schokkende ervaring, kan dit ook het lichaam verstoren. Het effect op het zenuwstelsel verklaart waarom sommigen van ons niet in staat zijn om te eten of te slapen na een breuk. Volgens de vorsers aan de Universiteit van Amsterdam en Leiden laat hartpijn zich duidelijk welgevoelen: hoe meer afgewezen we worden, hoe trager de hartslag klopt.

Hartslag
Om deze stelling te testen, werd de hartslag van een aantal vrijwilligers gemeten na afwijzing door anderen. Daarvoor beoordeelden studenten hun foto. Kregen ze te horen dat deze studenten hen niet zagen zitten, klopte hun hartslag trager dan gebruikelijk. Onverwachte sociale afwijzing kan letterlijk hartverscheurend zijn en uit zich in een tragere hartslag, concluderen de vorsers.  De studie werd neergepend in het vakblad Psychological Science. (lvl)