Lightchips bevatten evenveel calorieën als vette variant

doorRedactieop 08/08/2011

Dieetkoekjes en -ontbijtgranen worden gepromoot als kleine verwennerijen die beter zijn voor je lijn. Recent onderzoek toonde echter aan dat deze lightchips vaak net meer vet en calorieën dan normale varianten bevatten.

Het is een miljoenenbusiness voor supermarkten en grote winkelketens: vetarme, caloriearme, suiker- en zoutvrije versies van de meest populaire lekkernijen. Veel lightversies van chips, dressings, koeken, ontbijtgranen en yoghurtdrankjes zijn niet zo mager als ze op het eerste gezicht lijken. Zo bevatte een zakje lightchips van Walkers, waarvan beweerd wordt dat het 33 procent minder vet bevat dan normale varianten, 115 calorieën per zakje. Dit maakt hen even calorierijk als andere chips. Een bepaalde dressing Caesar Light van Pizza Express levert 348 calorieën en 34,1 gram vet per 100 ml. Een portie standaardvinaigrette is goed voor slechts 300 calorieën per 100 gram en 28,1 gram vet.

Wetten
De lightkoekjes van de Britse supermarktketen Marks & Spencer  bevatten 34 procent minder vet dan standaardkoekjes, maar wel evenveel calorieën. De ontbijtgranen Special K van Kellogg's worden gepromoot als het hulpmiddel om af te vallen, maar alle smaken bevatten meer calorieën per 100 gram dan bijvoorbeeld suikerrijke ontbijtgranen. De Europese wetten dicteren dat het woord 'light' enkel gebruikt mag worden wanneer er minstens een vermindering is van 30 procent minder calorieën, vet, suiker of zout.

Maatstaf

Deze afwijkingen kunnen doordat fabrikanten hun eigen producten als maatstaf gebruiken, in plaats van gelijkaardige producten van concurrenten. De regel van de dertig procent geldt dan nog wel, omdat ze minder calorieën, suiker of vet dan de standaardversie bevatten. Kellogg's verdedigt zich door te zeggen dat Special K Original het juiste evenwicht van vitamines en mineralen bevat speciaal ontwikkeld voor het dieet van vrouwen die hun gewicht op peil willen houden. (ep)