Lightchips slechter voor lijn dan vetrijke snacks

doorRedactieop 22/06/2011

Lightchips kunnen gewichtstoename stimuleren doordat ze het hongergevoel stimuleren, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

De vorsers aan de universiteit Purdue zetten twee groepen ratten op een vetrijk en een vetarm dieet. De ene helft kreeg normale chips, de andere helft keen mengeling van vette en lightchips. De bewuste snacks werden gemaakt met olestra, een synthetische vetvervanger dat nul calorieën bevat en onverteerd door het lichaam gaat. 

Meer vetweefsel
Degenen die vetrijk aten kwamen meer bij en ontwikkelden meet vetweefsel wanneer ze de vetarme chips aten. Ze verloren ook geen extra gewicht wanneer ze geen snacks meer kregen. "Op basis van deze gegevens besluiten we dat een vet- en caloriearm dieet een betere strategie is om gewicht te verliezen dan om vetvervangers te gebruiken", aldus onderzoeker Swithers.

Andere reactie
Voeding met een zoete of vette smaak duiden op een grote hoeveelheid calorieën, dit maakt verschillende reacties in het lichaam los, waaronder speekselvorming en de vrijmaking van gelukshormonen. Vetvervangers kunnen de relatie storen tussen wat het lichaam verwacht, in dit geval een caloriebom, en ontvangt, de vetvervanger dus.

Verrassend

Professor Susan E. Swithers: "Ons onderzoek toont aan dat vetvervangers de mogelijkheid van het lichaam om eten op te nemen kan storen, wat kan leiden tot een inefficiënt verbruik van calorieën en dus gewichtstoename. Er is echter wel goed nieuws voor mensen die letten op wat ze eten, de ratten die weinig calorieën kregen, kwamen niet bij wanneer ze zowel normale als lightchips kregen." Het verrassende resultaat spreekt de veronderstelling tegen dat producten gemaakt met vetvervangers helpen af te vallen.

Geen wondermiddel

Uit vorige studies bleek al dat saccharine en andere kunstmatige zoetstoffen in dieetdranken ook gewichtstoename en de aanmaak van lichaamsvet kunnen stimuleren. Daarom raden experts aan om geen kunstmatige stoffen op te nemen wanneer je minder calorieën wil opnemen. Professor Swithers: "Er bestaat geen wondermiddel om af te vallen. Voeding die van nature vetarm is en weinig calorieën bevat kan beter zijn dan te vertrouwen op kunstmatige vervangmiddelen." (ep)