Looprekje ja of neen?

doorRedactieop 01/01/2008

Ik ben als au pair in de Verenigde Staten geweest en herinner me nog levendig hoe het zoontje van nauwelijks 4 maanden oud in zijn looprekje door de huiskamer scheurde. Nu lees ik in de Vlaamse pers dat looprekjes uit den boze zijn. Wat is er mis mee?

Looprekjes behoren in een aantal landen, waaronder de VS, inderdaad tot de standaarduitrusting van elk jong gezin. Ook in ons land laten ouders zich wel eens verleiden tot de aanschaf van zo'n zitje op wieltjes. Het lijkt immers een fantastische uitbreiding van de bewegingsvrijheid van een kind dat nog niet zelf kan kruipen of stappen. Zoon of dochter rijdt zichzelf het hele huis rond, kan overal bij en ontdekt - zo wordt beweerd - heel snel het verschil tussen hoog en laag. Leuk, toch?

In de praktijk blijkt een looprek een onding dat nadelen en gevaren opeenstapelt. Zo ontneemt het een kind al snel zijn motivatie om zelf te bewegen, en zorgt het bij intensief gebruik zelfs voor een volledig foute houding. Het kind 'hangt' immers maar een beetje in het zitje, en omdat het zijn eigen voeten niet kan zien, bekommert het zich ook niet om de stand ervan. Voor de motorische ontwikkeling zijn er dus meer nadelen dan voordelen.
Gevaarlijk is het ook: het rekje kan kantelen, van de trap rollen, ergens tegenaan botsen. Het tablet en de brede basis beletten het kind ook om echt ergens bij te komen: hooguit krijgt het een hoek van een tafelkleed of een kabel te pakken. Een flinke ruk en daar gaat het servies, de kop koffie, de computer of de bureaulamp...
Natuurlijk hoeft het zo'n vaart niet te lopen, maar waarom toestellen promoten waarvan de zinloosheid duidelijk is aangetoond?

Meer info: 'Gezondheidsbrief 114', uitgeverij Biblo

Door Annemie T'Seyen
(Goed Gevoel, juni 2001)