Luide snurkers hebben meer kans op hartaanval

doorRedactieop 03/12/2010

Wie (luid) snurkt, moeilijk inslaapt of moe wakker wordt, heeft meer kans op hartproblemen. Dat bleek uit een onderzoek van de universiteit van Pittsburgh bij 800 mensen tussen 45 en 74 jaar. Ze bevroegen de mensen over de kwaliteit van hun slaap, en drie jaar later werd hun gezondheid getest.

Wie luid snurkt, heeft dubbel zoveel kans op het zogenaamde 'metabolisch syndroom', een cluster van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, weinig goede cholesterol en veel buikvet.

Zij vergroten het risico op hartziekten, diabetes en beroertes. Wie minstens drie keer per week moeilijk inslaapt of vermoeid wakker wordt heeft respectievelijk 80 en 70 procent meer kans om drie of meer risicofactoren te ontwikkelen.

Sporten
14 procent van de respondenten had metabolisch syndroom, wat betekent dat ze minstens aan drie van de risicofactoren leden. Personen met een zwarte huid waren vatbaarder dan personen met een blanke huid. Wie sport, had minder kans dan wie een sedentair leven leidt.

Rol obesitas?
Dit wil echter niet zeggen dat snurken en andere slaapproblemen metabolisch syndroom veroorzaakt. Het blijft mogelijk dat obesitas deels verantwoordelijk is voor de link tussen slaapproblemen en metabolisch syndroom.

Minder lang leven
"Dit bewijst dat slaapproblemen niet te licht moeten opgenomen worden", aldus neus-, keel- en oorspecialist Jordan Josephson. "Het is slecht voor het hart, slecht voor de diabetes en leidt tot hartaanvallen en beroertes. Dit verkort je leven."

Eerdere studies toonden ook al aan dat slaaptekort of slaapproblemen gelinkt konden worden aan obesitas en hoge bloeddruk. Ook zouden slaapproblemen rechtstreeks kunnen leiden tot hartproblemen, door de verstoorde niveaus van het stresshormoon en overdreven cardiovasculaire reacties. (edp)