Mama's plegen abortus voor kleine misvorming bij baby

doorRedactieop 05/07/2011

Baby's werden de afgelopen tien jaar in Groot-Brittannië systematisch geaborteerd wegens kleine misvormingen als een hazenlip of een klompvoet, dat blijkt uit recente cijfers van de overheid.

Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk tussen 2002 en 2010 toont aan dat 45 baby's geaborteerd werden vanwege een hazenlip, klompvoet of een extra vinger of teen. Dit zijn echter kleine misvormingen die makkelijk gecorrigeerd kunnen worden door een operatie. In dezelfde periode werden 3968 zwangerschappen beëindigd omdat de foetus het syndroom van Down had.

Activisten
Deze cijfers werden lang door de overheid verborgen gehouden sinds een publieke rel in 2003 over een zwangerschap die beëindigd werd door een hazenlip. De dokter die de ingreep uitvoerde zou moeten vervolgd worden, maar de aanklacht werd teruggetrokken in 2005. De overheid weigerde om de cijfers bekend te maken, ze beweerden dat de cijfers te kleinschalig waren. Ook vreesden ze dat als deze publiekelijk werden gemaakt, de verantwoordelijke artsen geïdentificeerd zouden kunnen worden en geviseerd worden door anti-abortusactivisten. Uit Nederlandse cijfers blijkt dat ook daar al abortussen werden uitgevoerd vanwege dit soort kleine onvolmaaktheden.

Obsessie met perfectie

Volgens Jepson, een Britse die geboren is met een misvorming aan de kaak wat via een operatie gecorrigeerd werd, toont dit geval toont dat de maatschappij geobsedeerd is door perfectie. "Het is onaanvaardbaar dat het departement van gezondheid dit debat probeert te stoppen door de cijfers achter te houden en de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven."

België
In België kan je een abortus laten uitvoeren tot 12 weken na de bevruchting, wil je dat daarna nog laten doen, dan mag dat enkel wanneer de gezondheid van de moeder gevaar loopt. De kans dat mama's in ons land een kind laten aborteren uit esthetische redenen is veel kleiner dan bijvoorbeeld in Groot-Brittannië of Nederland, waar je tot 24 weken een zwangerschap mag beëindigen zonder dat er iets aan de hand is met de gezondheid van de mama.

Waar trek je de grens?

Hoewel het om niet veel baby's gaat, doen deze cijfers wel opnieuw stilstaan bij het debat over designerkinderen. Want als toekomstige mama's al beginnen met het beëindigen van een zwangerschap voor redenen die snel en makkelijk kunnen opgelost worden, waar eindigt dit dan? Gaan we dan ook het leven weigeren aan kinderen die linkshandig zijn, want ook dit kan je leven bemoeilijken, aangezien rechtshandigen soms nog steeds voorgetrokken worden. Zo worden scharen bijvoorbeeld standaard voor rechtshandigen gemaakt. (ep)