Mannelijke menopauze bestaat echt, maar medicatie helpt

doorRedactieop Invalid date

De menopauze kan ook mannen treffen, een op de vijf vijftigplussers krijgt hiermee te maken. Het goede nieuws is dat het makkelijke te genezen valt met testosteron, aldus artsen.

Volgens artsen kan de menopauze bij mannen makkelijk behandeld worden door het niveau van testosteron met medicatie te verhogen, zonder dat dit het risico op prostaatkanker verhoogt. Professor Malcolm Curruthers: "De problemen veroorzaakt door een lager niveau van testosteron kunnen makkelijk voorkomen en behandeld worden. Een tekort kan niet alleen symptomen veroorzaken die je seksleven als jonge veertiger verstoren, het wordt in verband gebracht met hartziekten, diabetes en broze botten. Het werd ook al in verband gebracht met Alzheimer." 

Prostaatkanker
De mannelijke menopauze kan ook jongere mannen treffen waardoor ze kampen met vermoeidheid, gewichtstoename, concentratiestoornissen, een laag libido, geheugen- en slaapstoornissen door een dalend niveau van dit geslachtshormoon. Andere symptomen zijn warmteopvliegers, zweten, depressie, verlies van seksdrift. Je kunt dit niveau opkrikken door gels te smeren of injecties te zetten. Maar dit wordt niet altijd voorgeschreven uit angst dat dit de kans op prostaatkanker verhoogt. Nu blijkt echter uit een vijftienjarig onderzoek bij bijna 1500 mannen dat deze vrees ongegrond is.

Uroloog en onderzoeker Mark Feneley zegt dat de behandelde mannen deze ziekte ontwikkelen op dezelfde leeftijd als de rest van de bevolking. (ep)