Massale rouw treft mannelijke foetus

doorRedactieop Invalid date

In de maanden na de aanslagen van 9/11, verloren meer zwangere vrouwen hun mannelijke foetus, zo blijkt uit een recent verschenen rapport.  Ook werden in die tijd minder jongetjes geboren.

Rouwen

In september 2001 werden 14 procent meer mannelijke foetussen verloren dan in eender welke periode nadien. Volgens de onderzoekers aan de universiteit van Rochester, gepubliceerd in het magazine Public Health, heeft het fenomeen met gezamenlijke rouw te maken. Zodra een heleboel mensen in een samenleving samen rouwen, zelfs al kennen ze de slachtoffers niet persoonlijk, kan dit mechanisme optreden.

Stresshormonen
Stress, voelbaar in de hele maatschappij, kan tot de geboortedaling leiden, al is niet helemaal duidelijk waarom vooral jongens getroffen worden. Werden er minder meisjes verwekt of bleken jongens gevoeliger voor miskramen? Volgens de onderzoekers is het duidelijk dat mannelijke foetussen sterker reageren op de stresshormonen. Dit kan een rol spelen in de natuurlijke selectie, al is dat tot nu toe niet helemaal bewezen. (lvl)