Meer baarmoederhalskanker door onenightstands

doorRedactieop 07/11/2011

Het aantal jonge vrouwen met baarmoederhalskanker is tussen 1992 en 2006 verdubbeld, ondanks het feit dat deze ziekte net gedaald is bij andere leeftijdsgroepen.

De universiteit van Manchester ontdekte na onderzoek dat het aantal vrouwelijke twintigers met baarmoederhalskanker met 43 procent in 14 jaar tijd gedaald is. Hoofdonderzoeker Robert Alston: "Hoewel het aantal gevallen van baarmoederhalskanker daalt, wordt deze ziekte vaker vastgesteld bij twintigers. Dit wordt veroorzaakt door het humaan papilloma virus, je kunt hiermee besmet raken tijdens onveilige seks maar de cellen worden enkel kwaadaardig onder bepaalde voorwaarden."

Sigaretten

Deze ziekte kun je niet enkel oplopen door met veel verschillende partners te slapen en onveilige seks te hebben, dit kan ook komen door te roken, want dit schaadt de cellen in de baarmoederhals, hierdoor kunnen ze minder goed infecties bevechten.

Screening

Kankexperte Hazel Nunn: "Welke leeftijd je ook hebt, als je kampt met tussentijdse bloedingen, bloedt tijdens het vrijen of na de menopauze, moet je je huisarts een bezoekje brengen. Het is belangrijk om jonge vrouwen in te lichten van de gevaren en te beandrukken dat screenings belangrijk zijn, we moeten hen doen beseffen dat dit hun leven kan redden." (ep)