Meer energie door je lijf en je huis te ontgiften

doorRedactieop 28/11/2010

Je bent moe, hebt geen energie, voelt je niet in vorm en kan je niet concentreren.... De oplossing? Niet koffie of cola, niet slapen of voor tv hangen maar wel: je huis én je lijf ontgiften. Door de giftige stoffen uit je lichaam en je omgeving te weren krijg je vanzelf meer energie én wordt de ontwikkeling van chronische ziekten zoals kanker, artritis, allergieën enzovoort tegengegaan. Met deze 28 tips is dat mogelijk:

Voor je lijf:

1)    Verwerk biologische voeding in je eetpatroon, zo vermijd je schadelijk pesticiden en genetische gemodificeerde gewassen

2)    Eet elke dag enkele stukken rauwe groenten of drink een (vers!) groentensapje.

3)    Las periodes van ontgifting in: een dag, weekend of zelfs week waarin je suiker en verwerkte stoffen probeert te vermijden, puur eet en drinkt en veel sport.

4)    Wie zegt dat ontgiften niet leuk kan zijn? Sauna's zijn een excellente manier om gifstoffen uit het lichaam te verdrijven.

5)    Stretch! Je eens lekker uitrekken brengt de bloedsomloop op gang en zuurstof naar de spieren. Namiddagdip? Strek de beentjes! Yoga- of pilateslessen kunnen ook helpen.

6)    Lees ingrediëntenlijsten van de producten die je koopt. Als er te veel op staat dat je niet kent, blijf er dan af.

7)    Kies voor schoonheidsproducten zonder parabenen, DEA of ftalaten.

8)     Al eens een smoothie met tarwegras geprobeerd? Tarwegras is even voedzaam als veel groenten.

9)     Probeer elke dag een half uur te sporten (of 45 minuten als je rustdagen wil), of minstens 3,5 uur per week. Aan een stevig tempo wandelen of fietsen is al voldoende.

10)     Eet 'ontgiftende' groenten en fruit, zoals look, broccoli, spinazie, kool, spruitjes, blauwe bessen en gember. Tot drie 'porties' per dag.

11)    Masseer je partner (en laat je masseren). Dit verbetert de bloedsomloop en stimuleert de lymfevaten, waardoor toxines sneller worden afgevoerd.

12)    Stop (liefst) met roken en vermijd blootstelling aan passief meeroken.

13)     Drink minder alcohol. Alcohol belast de lever, waardoor deze meer gifstoffen opstapelt.

14)     Gebruik een waterfilter. Ons drinkwater is perfect veilig, maar om de vieze smaak weg te krijgen kan je een filter gebruiken of een kan onbedekt in de koelkast zetten.

15)     Kies koudgeperste oliën om te koken en verwarm deze niet te hard. Als je olie 'rookt' is deze giftig geworden voor je lichaam.

16)     Eet minder vlees.

 
Voor je huis:


1)    Vermijd chemische schoonmaakstoffen en kies voor ecologische producten.

2)    Gebruik geen pesticiden, maar verjaag beestjes met een mengsel van bakpoeder en suiker of pepermuntolie.

3)    Breng groot huisvuil en giftige stoffen zo snel mogelijk naar het containerpark.

4)    Wees voorzichtig met pannen met een anti-kleeflaag. Hiervoor worden vaak schadelijke stoffen gebruikt, die worden erkend als kankerverwekkend.

5)    Gebruik verf zonder 'vluchtige organische stoffen' . Deze worden gelinkt worden aan kanker, smog en verzuring;

6)    Als je kookt of verwarmt met gas, is het geen slecht idee om een koolstofmonoxide-verklikker te installeren. Dit alarm zal je waarschuwen wanneer er te veel CO-vrijkomt. Koolstofmonoxide is een kleurloze en geurloze stof die je langzaamaan vergiftigt. In kleine dosissen krijg je er hoofdpijn van en word je erg moe.

7)    Verwijder schimmels (en de oorzaak ervan!) uit je huis. Gebruik hiervoor natuurlijke producten.

8)    Vervang 'antibacteriële' sponzen door gewone sponzen of katoenen doekjes. Die sponzen zijn bewerkt met de stof triclosan die schadelijk is voor de huis en het immuunsysteem. Vergeet ook  niet je sponzen en vaatdoeken verschillende malen per week te vervangen. In deze schoonmaakhulpjes ontwikkelen zich in een spoedtempo bacteriën waardoor die 'propere' keuken eigenlijk erg vuil is.

9)    Vermijd zoveel mogelijk kunstmatige kleurstoffen. Ze worden gelinkt aan ADHD.

10)     Geparfumeerde zepen, kaarsen en luchtverfrissers worden wel eens in verband gebracht met hormonale problemen, stemmingswisselingen en kanker. De onderzoeken hierover zijn echter niet eenduidig.

11)     Verwarm geen voeding in plastic. Het bevat de stof bisfenol-A dat wordt overgdragen op de voeding bij verwarming.

12)     Kies voor gedroogde kruiden in plaats van mottenballen. (edp)