Meer kans op zwangerschap als vrouw van seks geniet

doorRedactieop Invalid date

Een orgasme helpt vrouwen zwanger te worden, dat beweert een vooraanstaande Britse professor na onderzoek. Het zou er namelijk voor zorgen dat meer sperma in de baarmoeder komt en dat vrouwen vaker willen vrijen.

Onvruchtbaar
Een onderzoek bij bijna 1000 vrouwelijke patiënten die niet zwanger raakten, deelde hen in drie verschillende groepen. De eerste groep waren gezonde vrouwen met een vruchtbare partner, er was geen duidelijke medische oorzaak van hun onvruchtbaarheid. In de tweede zaten patiënten met verstopte eileiders, waardoor ze niet zwanger raakten. De derde groep bestond uit vrouwen die geen eisprong of hormonale problemen hadden en waarvan de partner weinig zaadcellen had.

Orgasme
Daaruit blijkt dat de vrouwen uit de eerste groep met onverklaarbare vruchtbaarheidsproblemen vaker ontevreden waren over hun seksuele relatie en bijna nooit een orgasme beleefden. Op medisch vlak waren ze normaal. De dames uit de tweede groep hadden veel vaker een orgasme dan de andere vrouwen. Een theorie van de onderzoekers is dat de spieren in de vagina en baarmoeder samentrekken tijdens een orgasme en dat op deze manier meer sperma in de baarmoeder terecht komt. Dan volgt een periode van ontspanning, waardoor de baarmoeder ook het sperma langer vasthoudt. "We weten dat tijdens een orgasme het hormoon oxytocine vrijkomt, dit zorgt voor een plezierig gevoel, maar is ook belangrijk voor de samentrekking van de baarmoeder", aldus de onderzoekers. 

Nutteloos?
Professor Robert Winston legt uit waarom een orgasme vrouwen helpt zwanger te worden. "Voor mannen is een seksueel hoogtepunt essentieel om een kind te verwekken, zonder sperma komt er geen kind. Het vrouwelijke orgasme zou volgens velen op biologisch vlak nutteloos zijn. Het verband tussen een bevredigend seksleven en zwangerschap is dus erg interessant. Maar omdat het onderzoek gebaseerd was op interviews met de vrouwen moet er nog meer onderzoek gebeuren naar dit onderwerp." 

Meer seks
Evolutiebiologen zeggen dat een orgasme vrouwen aanmoedigt om meer seks te hebben. Hoe vaker ze seks heeft, hoe groter de kans is dat ze zwanger wordt. Zo zorgt het vrouwelijke orgasme voor het voortbestaan van de mens. Het verband tussen vruchtbaarheid en seksueel genot is erg controversieel, omdat veel vrouwen niet zo vaak een orgasme hebben en dit vaak voor een schuldgevoel zorgt.  Ook is het zo dat velen die nog nooit tot een hoogtepunt kwamen tijdens seks toch zwanger raken zonder moeilijkheden. (ep)