Meer kinderen met syndroom van Down door oude mama's

doorRedactieop Invalid date

Het aantal geboortes van kinderen met het syndroom van Down neemt toe. Door de beschikbaarheid van prenatale testen zou je verwachten dat het aantal geboortes van kinderen met het syndroom van Down zou dalen, maar dat is niet het geval.

Gynaecoloog Wilfried Gyselaers van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, die doctoreerde met een onderzoek naar prenatale screening voor het syndroom van Down in Vlaanderen, bekeek de recente cijfers verzameld door het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie. Dr. Gyselaers stelde vast dat het aantal geboortes van kinderen met het syndroom tussen 2005 en 2009 zelfs lichtjes steeg (van 27 in 2005 naar 41 in 2009).

Oudere mama's
Voor een verklaring verwijst hij naar een leeftijdsgrafiek. Die toont aan dat de verhouding zwangere vrouwen ouder dan 34 in dezelfde periode toenam van 13 tot 14 procent. Tussen 1987 en 2009 steeg de leeftijd waarop een vrouw in ons land haar eerste kind kreeg, van gemiddeld 25,7 tot 28,2 jaar.

"We zien hetzelfde in de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ", stelt Gyselaers. "Prenatale screening resulteert niet in een verdere daling van het aantal geboortes van baby's met het syndroom van Down. Het lijkt erop dat screening enkel nog een deel van de natuurlijke stijging van het syndroom in de bevolking voorkomt, die een gevolg is van de toenemende leeftijd van zwangere vrouwen." (belga/ep)