"Mensen laten zich te vaak bang maken voor ziekten"

doorRedactieop Invalid date

Voorlichtingscampagnes over gezond leven kunnen volgens de Nederlandse expert Hans Feenstra een omgekeerd effect hebben. Deze goedbedoelde tips kunnen voor zoveel stress zorgen dat mensen hierdoor een bezoekje aan de dokter brengen.

Media
Feenstra geeft onder andere de media de schuld van alle onrust. Daarnaast zijn ook de zorgverzekeraars schuldig doordat ze hun klanten voortdurend aansporen gezond te leven om zo ziekte te voorkomen, meldt nu.nl.

Huisartsbezoeken
Onderzoek toonde aan dat 60 procent van de Nederlandse bezoekjes aan de huisarts klachten uit ongerustheid zijn. "Mensen moeten juist complimenten krijgen als ze iets goed doen in plaats van dat ze 'gestraft' worden voor hun ongezonde levensstijl," aldus Feenstra.

Stress
Volgens Feenstra wordt ongerustheid over ziekte langzamerhand de belangrijkste aandoening bij de Nederlandse bevolking. "Iedereen heeft het druk. Al die tips over een gezonde levensstijl bezorgen mensen stress omdat ze het moeilijk vinden die toe te passen. Het is tijd dat mensen terug leren hun gezond verstand te gebruiken." (ep)