"Middagzon bestrijdt kanker NIET"

doorRedactieop 13/07/2010

"Het feit dat je kanker kan bestrijden door in de zon te lopen, is onjuist", zo stelt professor dr. Elke Van Hoof, directeur van het kankercentrum. "Vitamine D wordt dan wel aangemaakt door blootstelling aan de zon, maar de algemene aanbevelingen over overmatige blootstelling aan UV stralen blijven zeker gelden".

Wie de zon volledig vermijdt, loopt een tekort aan vitamine D op. "Dat klopt", zo stelt professor Van Hoof, " maar de conclusie trekken dat we allemaal in de middagzon moeten lopen om het tekort aan vitamine D op te krikken, lijkt me weinig opportuun. Men hoeft dus zeker niet langer dan 15-30 minuten blootgesteld worden aan de zon. Bovendien is het niet noodzakelijk dit te doen op het heetste moment van de dag. Langdurige blootstelling vergroot de kans op negatieve gevolgen zoals verbranden van de huid en het risico op huidkanker. Het is wel aan te raden dat men in de loop van de dag gedurende 15 to 30 minuten probeert te genieten van de zon. In combinatie met een uitgebalanceerde en gevarieerde voeding zorgt dit voor voldoende vitamine D".

Vriend en vijand
De stelling dat zon kanker bestrijdt, is volgens de professor niet wetenschappelijk onderbouwd. De stelling dat men de zon nodig heeft om gezond te blijven wel. "De gevolgen van geen blootstelling zijn legio: seizoensgebonden depressie, tekort aan vitamine D, verminderde weerstand, ... De gevolgen van een overmatige blootstelling aan de zon zijn evenzeer legio: verbranden van de huid, vroegtijdige veroudering, huidkanker waaronder de bijzonder agressieve melanoma".

Adviesregels
"Daarom blijven de aanbevelingen gelden om overmatige blootstelling aan UV stralen en zeker zonnebrand te vermijden: tussen 11 en 15 uur of tussen 12 en 16 uur blijf je beter weg of bescherm je je met een aangepast zonneproduct en kleding, hoed en zonnebril. Bij kinderen dient nog meer opgelet te worden. Baby's jonger dan één jaar mogen niet rechtstreeks aan zonlicht worden blootgesteld en
dienen dus in de schaduw te blijven". (lvl)