Minder frisdrank efficiënter om af te vallen dan minder te eten

doorRedactieop 30/07/2009

Voedingexperts waarschuwden deze week dat ijskoffies evenveel calorieën bevatten als een warme maaltijd. En uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat je meer gewicht verliest door frisdrank en andere vloeibare calorieën te schrappen dan door minder te eten. Tijd dus om te stoppen met suikerrijke dranken.

Geen voldaan gevoel
Veel mensen beseffen niet dat tal van dranken echte caloriebommen zijn. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Brit 200 liter frisdrank per jaar drinkt en tijdens de zomermaanden ligt de consumptie het hoogst. Diëtiste Catherine Collins: "Veel mensen staan niet stil bij de voedingswaarde van hun drankjes. Ze vergeten dat je calorieën ook drinkt. Daarnaast stellen ze nog een extra gevaar, want ze geven je geen voldaan gevoel."

Thee en water
Uit een onderzoek bij 800 volwassenen blijkt dat minder frisdrank efficiënter is om af te vallen dan minder te eten. Dat terwijl veel mensen hun calorieën liever eten dan ze te drinken, ze verkiezen een koekje boven een suikerrijk drankje. Mensen op dieet drinken dus best enkel thee en water. Als je toch cafeïne nodig hebt, kies je best een kopje koffie met magere melk, zonder suiker. Daarnaast is het aangeraden je te beperken tot maar een glas frisdrank per dag en voor 'light' te kiezen.

Dikke drankjes
Maar er zijn nog andere drankjes waarvan je schrikt dat ze zoveel calorieën bevatten. Een grote chocolade milkshake kan tot 26 theelepels suiker bevatten en kan zo gelijkwaardig zijn aan een volwaardige maaltijd met gepaneerde vis en een kleine portie frieten. Een yoghurtdrink met aardbeien bevat evenveel calorieën als een kleine portie frieten. In de meeste vruchtensappen zitten voor het overgrote deel natuurlijke suikers als fructose. Deze sturen je bloedsuikerspiegel wel niet zo de hoogte in als geraffineerde suikers, toch bevatten glas gauw 142 calorieën. In een blikje Red Bull gaan zeven theelepels suiker, waardoor het goed is voor 112,5 calorieën. Als je een halve liter cola drinkt, heb je 210 calorieën en 13 theelepels suiker binnen. (ep)