Moederschap maakt vrouw slimmer

doorRedactieop Invalid date

Een baby op de wereld zetten maakt je slimmer, ontdekten onderzoekers. De grijze hersencellen van eeb vrouw groeit namelijk in de weken en maanden na de bevalling.

Significant
De onderzoekers bestudeerden de hersenen van 19 nieuwe mama's in de weken na de geboorte. De hoeveelheid van hun grijze materie, de hersenencellen die informatie verwerken, namen toe met een kleine, maar significante hoeveelheid in drie tot vier maanden na de bevalling. Zulke veranderingen komen normaal alleen voor na een intense studeerperiode, een hersenletsel of -ziekte. De delen die groeiden staan in voor motivatie, redeneren, oordelen, verwerken van emoties en tevredenheid, deze zijn ontzettend belangrijk voor de relatie tussen moeder en kind.

Uitdagingen
De vergroting van het gebied van motivatie leidt tot een betere verzorging, wat zorgt voor betere overlevingskansen van het kind op lichamelijk, emotioneel en cognitief vlak. De moeders die het meest over hun kind bezig zijn, worden het slimst. Het is de onderzoekers nog onduidelijk in welke mate deze veranderingen het gevolg zijn van de stijging van hormonen als oestrogeen en oxytocine, die komen vrij wanneer een vrouw bevalt of veroorzaakt worden door chemische veranderingen als gevolg van knuffelen en spelen met hun kind. De hormonale veranderingen die gepaard gaan met een baby bereiden voor op de opvoedingsuitdagingen die mama's te wachten staan.

Slaaptekort maskeert
Uit eerder onderzoek bleek al dat zwangere vrouwen beter scoorden op geheugen- en logicatests dan voor hun zwangerschap. Onderzoekster Helen Christensen: "Kersverse mama's, maar ook hun partners, denken vaak dat ze een slecht geheugen hebben, maar deze resultaten bewijzen het tegendeel. Slaaptekort kan hun verhoogde cognitieve vermogen wel maskeren." (ep)