Moeilijke eters lijden aan eetstoornis

doorRedactieop 09/07/2010

Kieskeurige eters hebben geen controle over wat ze willen en lijden evengoed aan een eetstoornis, zo oordelen Amerikaanse psychologen. Ze classificeren moeilijke eters in hetzelfde rijtje als anorexia en boulimie.

Moeilijke eters zijn de nachtmerrie van elke gastheer die een dinertje voorschotelt. Het gedrag treft immers evengoed volwassenen en betreft niet enkel een fase uit de kindertijd. Dokters vrezen dat een kieskeurige eter op lange termijn met dezelfde gezondheidsrisico's en voedingstekorten kampen, identiek aan andere eetstoornissen. Bot- en hartproblemen zouden daar een gevolg van zijn.

Label

Om hun zorgen kracht bij te zetten, willen artsen van de American Psychological Association deze selectieve eters een label van 'niet omschreven eetstoornis' geven. De stoornis betreft alles behalve alleen kinderen: duizenden volwassenen houden er strikte beperkingen op na over wat ze in hun mond willen steken.

Motieven
Onderzoek kan de juiste redenen van dat gedrag niet achterhalen, al denkt men dat textuur en geur er voor iets tussen zit. Wetenschappers speculeren ook dat een milde vorm van obsessief-compulsief gedrag een rol kan spelen.

Frietjes en kip

Heel wat kieskeurige eters melden problemen met kant-en-klare voedingsmiddelen zoals broodjes die mayonaise bevatten, of vragen voedsel dat op een bepaalde manier gekookt wordt. Ook worden ze vaker aangetrokken tot bepaalde voedingsmiddelen die vaak wit of licht zijn gekleurd, bijvoorbeeld witte pasta of kaas. Om redenen die niet geheel duidelijk zijn, houden vrijwel alle moeilijke eters van frietjes en kip. (lvl)