Muggenbeten vermijden? Stop met bier drinken

doorRedactieop 28/06/2011

Wanneer je bier drinkt, heb je 15 procent meer kans het slachtoffer te worden van muggenbeten, ontdekten onderzoekers.

25 vrijwilligers tussen 20 en 43 jaar dronken voor het onderzoek een liter bier om te kijken hoeveel muggen ze zouden aantrekken. De insecten kregen de keuze naar de geur van de deelnemers te vliegen of in de openluchte. 65 procent vloog na de bierconsumptie naar de menselijke geur, voor het opnemen van de alcohol was dat 50 procent. De wetenschappers deden dezelfde tests nadat de vrijwilligers een liter water hadden gedronken, daarbij was er weinig verschil merkbaar in de aantrekkingskracht op muggen. Ook de invloed van lichaamstemperatuur werd uitgsloten, want dit daalde na de consumptie van bier.

Adem en geur

Dit onderzoek is belangrijk wat de preventie van malaria betreft. "De resultaten suggereren de consumptie van bier een risicofactor voor deze slopende ziekte is en dat gezondheidsinstellingen hier rekening mee moeten houden voor de preventie ervan. We denken dat de verwerking van alcohol veranderingen in adem en lichaamsgeur veroorzaakt wat aantrekkelijker maakt voor muggen. Deze dieren kunnen geëvolueerd zijn tot een voorkeur voor bierdrinkers, omdat deze mensen zich misschien minder goed kunnen verdedigen of omdat hun bloed andere voedzame stoffen bevatten" aldus de wetenschappers.

Zo vermijd je muggenbeten:
Omdat de zomer onvermijdelijk gepaard gaat met muggenbeten, geven wij alvast enkele tips om dit tot een minimum te beperken.

- Draag een mugwerend middel op lichaamsdelen die blootgesteld worden aan de buitenlucht. Wanneer je ook zonnemelk ophebt, breng je deze best eerst aan.

- Kinderen jonger dan twee maanden bescherm je door ze steeds met een muggennet te bedekken. 

- Ook natuurlijke middeltjes als de natuurlijke plantenolie citronella kunnen helpen. De effectiviteit hangt af van de situatie, zoals de samenstelling van je huid en het type mug. Ook olie van tea tree en supplementen met vitamine B kunnen helpen.

- Draag losse t-shirts met lange mouwen en een lange broek wanneer je buiten bent.

- Blijf uit de buurt van stilstaand water, dit trekt namelijk muggen aan.

- Slaap met een muggennet over je bed, controleer regelmatig op gaten en zorg ervoor dat je het niet aanraakt terwijl je slaapt.

- Vermijd zware, donkere kledij bij warm weer, muggen worden namelijk aangetrokken tot warme lichamen, dus koel blijven is een efficiënte manier om muggen te vermijden. (ep)