Mythe weerlegd: vrouw kan nu beter koken dan vroeger

doorRedactieop 14/09/2011

Het feit dat vrouwen nu enkel fastfood en makkelijke gerechten serveren, is slechts een mythe, dat suggereert recent onderzoek vandaag.

De moderne vrouw is een betere kokkin dan haar moeder, ze maakt meer verschillende gerechten en probeert exotische recepten uit, dat blijkt uit een Brits enquĂȘte bij 1000 vrouwen. We kennen nu 21 recepten van buiten, in vergelijking met 17 bij hun moeders in de jaren 70 en 80. Ze verkiezen de Britse keuken met gebraad, maar ze bereiden ook Mexicaanse fajita's, oosterse wokgerechten, maar ook pasta's en pizza's. Tv-programma's en het internet zijn hun grootste inspiratiebronnen.

Avontuurlijk
Mama's van 30 jaar geleden maakten regelmatig aardappel in de schil, fishsticks, frietjes en een gebraden kip klaar. 70 procent van de moderne vrouwen kan zich niet herinneren iets anders te hebben gegeten dan de Britse keuken als kind. 61 procent beweert avontuurlijker te zijn in de keuken dan haar eigen mama. 84 procent vindt het belangrijk om hun eigen kroost aan te moedigen zoveel mogelijk verschillende nieuwe gerechten te proberen. Evenveel dames serveren hun gezin maaltijden van over de hele wereld.


Kookspecialiste Emma Gray: "De resultaten ontkrachten de mythe dat moeders van tegenwoordig niet met eten bezig zijn en dat ze andere prioriteiten hebben. Maar het omgekeerde is waar, de moderne vrouw houdt ervan te koken en hun gezin te zien genieten van maaltijden, mama's zijn op culinair vlak avontuurlijker dan ooit. Dertig jaar geleden waren exotische gerechten niet zo gekend als nu."

De 21 populairste gerechten die mama's nu klaarmaken:
1. Spaghetti bolognese
2. Gebraad
3. Worst en puree
4. Aardappel in de schil
5. Mexicaanse fajita's
6. Lasagne
7. Fish and chips
8. Vlees en twee groenten
9. Worst en frieten
10. Shepherd's pie
11. Pasta en zelfbereide saus
12. Fishsticks en frieten
13. Chinese wok
14. Cottage pie
15. Omelet
16. Zelfgemaakte pizza
17. Hamburger en frietjes
18. Kip 'Tikka Masala'
19. Toad in the hole (dit is een traditioneel Brits gerecht met worst)
20. Steak en frietjes
21. Gebraden kip (ep)