Naar foto van geliefde kijken heeft zelfde effect als cocaïne

doorRedactieop 25/02/2011

Foto's van geliefden hebben de kracht om pijn te stillen, dat ontdekten wetenschappers.

44 procent minder
Onderzoekers ontdekten dat een foto van een geliefde de activiteit afzwakt in de pijnverwerkende gebieden van het brein met dezelfde sterkte als de pijnstiller paracetamol of cocaïne. Ze bestudeerden de hersenen van studenten met een MRI-scan terwijl ze keken naar foto's van partners terwijl iets warm tegen hun huid werd gehouden. De foto beperkte de pijn tussen de 36 en 44 procent, intense pijnscheuten werden met 13 procent verzacht.

Medicatie
Neurowetenschapper Jarred Younger: "Dit is een verrassende ontdekking, de bestrijding  van pijn wordt geassocieerd met hogere delen van het brein, minder pijn als gevolg van liefde werd eerder geassocieerd met de beloningscentra. Liefde blijkt in te spelen op meer primitieve aspecten van het brein, het activeert diepe structuren die pijn blokkeren, dit is gelijkaardig aan hoe cocaïne en andere drugs werken. Ze werken in op het gebied dat het brein vertelt dat je iets moet blijven doen. Dit onderzoek bewijst dat we pijn niet enkel met medicatie moeten bestrijden. Mensen kunnen intense beloningen beleven zonder de negatieve bijwerkingen van pillen."

Hand vriend
In een andere analyse bestudeerden psychologen 25 vrouwen en hun partners die ze al meer dan een halfjaar hadden, ze stelden hen bloot aan verschillende niveaus van pijn met een scherpe prikkelende sensatie. De vrouwen hielden de hand van hun vriend of die van een mannelijke vreemde vast, beide zaten achter een gordijn. In andere gevallen moesten ze naar een foto van hun partner kijken of naar die van een mannelijke vreemde. Daaruit blijkt dat vrouwen die hun geliefde bij zich hadden minder pijn voelden, maar ook de foto van deze persoon kan de pijn al verlichten. (ep)