Net zwanger en al weduwe: wat nu?

doorRedactieop Invalid date

Het nieuws van het overlijden van de jonge Belgische renner Wouter Weylandt die een zwangere jonge vrouw achterlaat, laat haast niemand onberoerd. Zijn vriendin Ann Sophie verheugde zich op een nieuw begin met haar kersverse gezin, nu moet ze als single moeder door het leven. Het is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt, volgens onderzoekers, maar waar nog veel te weinig aandacht aan besteed wordt.

De Amerikaanse onderzoekster Mary Ellen Doherty bestudeerde het fenomeen van weduwe worden tijdens de zwangerschap na de 9/11, bij mannen die het leven lieten bij de aanslagen in New York. Volgens haar komt dit fenomeen steeds vaker voor door het stijgend aantal aanslagen (denk maar aan New York, maar ook die in Madrid, Londen, en de oorlogen in Irak en Afghanistan). Dit zal ook nog toenemen door onder meer natuurrampen, arbeidsongevallen, auto-ongelukken en cardiovasculaire ziekten.

Extra aandacht

Ze geeft in haar boek 'The Lived Experience of Widowhood During Pregnancy' op basis van onderzoek bij 10 vrouwen een handleiding hoe verder te gaan met je leven na dit pijnlijke verlies. Maar ze ontdekte zo ook dat de gezondheidszorg meer aandacht aan deze problematiek moet besteden, omdat deze vrouwen extra aandacht nodig hebben. Ze hebben namelijk specifieke noden. Een goede manier volgens haar zijn opleidingen voor vroedvrouwen en speciale hulpgroepen om deze vrouwen alle steun te geven die ze nodig hebben.

Juiste houding
In haar boek 'Signs of life' legt de Amerikaanse Natalie Taylor de emotionele mallemolen uit waarin ze terecht kwam toen ze op haar 24ste plots weduwe werd. Ze was toen ook 5 maanden zwanger van Kai. Toch bleef ze erg positief en probeerde ze haar verdriet te verwerken door een dagboek bij te houden. "Nadat ik Josh kwijt was, voelde ik me alleen op de wereld en ik dacht dat dat gevoel nooit zou verdwijnen. Maar na een tijdje begon ik terug hoop te krijgen. Mijn familie, mijn schoonfamilie, mijn leerlingen, mijn vrienden die me steunden en natuurlijk mijn zoon zorgden hiervoor. Al die dingen hielpen me dat verdriet te verwerken. Ik hoop dat ik met mijn boek mensen kan doen inzien dat als je je slecht voelt, om welke reden dan ook, dit niet altijd zo zal zijn. Probeer vooruit te denken, je hebt hier de juiste houding voor nodig en je moet actie ondernemen."

Jezelf
Ook de Amerikaanse Rachel Green, ook bekend als 'The Green Widow', raakte haar partner kwijt op haar 38ste, ze was zwanger van haar eerste kind. Haar raad voor lotgenoten is vooral voor jezelf te zorgen. "Vanaf het moment dat je kind op de wereld komt, is dat je eerste prioriteit in je leven. Maar voor dat moment ben jij dat. Mensen rond je zullen bezorgd zijn en je aanmoedigen om te eten, slape enĀ  aan het kind te denken. Maar maak je niet te veel zorgen om kind als je even niet kunt slapen of eten, je baby kan daar wel tegen. Jij moet hier door, dus jij weet ook het best hoe je hiermee moet omgaan."

Hulp aanvaarden

Green gaat verder: "Een tweede tip is hulp te aanvaarden wanneer mensen dit aanbieden, zolang het om praktische hulp gaat. Mensen zullen niet weten wat tegen je te zeggen of hoe zich te gedragen, ze zullen dankbaar zijn dat ze iets positief voor je kunnen doen. Doe dit ook als de baby er is, laat anderen babysitten, maaltijden klaarmaken. Je bent geen slechte moeder als je een dag in bed wil blijven en eens goed wil huilen. Het is net goed omdat je wil dat je kind veilig is terwijl jij even intens verdrietig bent. Echte vrienden zullen er zelfs na jaren nog steeds voor je zijn." (ep)

Het prille buikje van de vriendin van Wouter Weylandt Ann Sophie is al zichtbaar.