Nieuwste gezondheidsmaatregel: fruitsap zonder suiker

doorRedactieop 22/09/2010

Als het aan de Europese Commissie ligt, zullen toegevoegde suikers in fruitsappen verleden tijd worden. Tegelijk wil ze ook de tomaat laten erkennen als fruit, zodat het in fruitsappen kan verwerkt worden.

Voor nectar zou een uitzondering gemaakt worden. De vruchtendrank bevat immers traditioneel veel suiker. Op de verpakking moet dan wel een duidelijk label komen die de consument inlicht over de toevoeging van suiker.

De maatregelen passen in het streven van Europa naar een gezondere voeding in de strijd tegen overgewicht. Eerder werd ook al het zoutgehalte in voeding aangepakt.

Misleidend
Fruitsap is een drank die de consument gemakkelijk misleidt, omdat het door het fruit gezond lijkt terwijl er veel suiker inzit. Zelfs als er geen suiker aan is toegevoegd, is fruitsap een echt zoet drankje. Sommige fruitsappen bevatten zelfs meer suiker dan cola's en limonades.

Daarboven op is fruitsap ook niet hetzelfde als vruchtendrank, vruchtensap of fruitdrank. De percentages werkelijk fruit en het suikergehalte tussen deze drankjes verschillen enorm. Opletten en de voedingstabellen lezen is de boodschap. (belga/kve/edp)