Nog een oorzaak van kanker ontdekt: tattoo's

doorRedactieop 02/09/2011

Nog iets dat we kunnen toevoegen aan het lange lijstje van oorzaken van kanker: tatoeages. Amerikaanse onderzoekers waarschuwen dat sommige stoffen in de inkt het risico op huidkanker kunnen verhogen.

Het Amerikaanse overheidsorgaan van voeding en drugs lanceerde een nieuw onderzoek naar giftige chemische stoffen in inkt voor tatoeages na verontrustende resultaten. Daaruit bleek namelijk dat deze verdachte bestanddelen bevatten als ftalaten, metalen en hydrocarbonaten die kankerverwekkend zijn en de hormoonhuishouding verstoren.

Zwart of kleur?

De chemische stof benzo(a)pyreen, wat vaak voorkomt in zwarte inkt, is een gekend kankerverwekkend middel. Uit tests bij dieren blijkt dat dit huidkanker kanker kan veroorzaken. Gekleurde varianten bevatten vaak lood, cadmium, chroom, nikkel, titanium en andere zware metalen die allergieën of ziekten kunnen uitlokken.

Onderzoek = moeilijk
Sommige stoffen worden gebruikt voor industriële doeleinden als inkt voor printers of autoverven. Daarom lanceerde het overheidsorgaan een onderzoek naar de veiligheid op lange termijn van de inkt, ook naar wat er gebeurd waneer ze in het lichaam afgebroken worden of vervagen door blootstelling aan het licht. Onderzoeker Joseph Braun "We weten nog niet of de stoffen in de inkt gebruikt voor tatoeages een gezondheidsrisico vormen. Er moet nog meer onderzoek naar gebeuren, het is namelijk moeilijk te zeggen of getatoeëerden meer kans hebben op kanker door hun lichaamsversieringen of door ander risicovol gedrag als bijvoorbeeld roken."

In de Verenigde Staten zouden 45 miljoen mensen minstens een tatoeage hebben. (ep)