Nut screening baarmoederkanker niet bewezen

doorRedactieop 23/12/2010

Terwijl wetenschappelijk bewezen is dat het systematisch screenen op baarmoederhalskanker zijn nut heeft, is dat nog niet het geval met de vraag of dit ook bij baarmoederkanker kan leiden tot hogere overlevingskansen.

Bloedverlies

Baarmoederhalskanker komt meestal voor in of na de menopauze en treft jaarlijks ongeveer 1.300 vrouwen in ons land. Ongeveer drie op vier van deze vrouwen genezen. Eén van de eerste symptomen van deze kanker is meestal vaginaal bloedverlies. Bij een vermoeden voert de arts eerst een gynaecologisch onderzoek uit. Als dit verdachte afwijkingen aan het licht brengt, volgt een gynaecologische echografie.

Geen voordeel

In de studie vonden professor Ignace Vergote, diensthoofd verloskunde en gynaecologie van het UZ Leuven en zijn collega's echter geen bewijzen voor de stelling dat door het systematisch uitvoeren van zo'n echografie bij patiënten zonder abnormaal vaginaal bloedverlies, baarmoederkanker vroeger kan opgespoord worden, en dus een voordeel oplevert voor de patiënt. Er is vooreerst een tekort aan overlevingsdata in de studie.

Ook zijn er echter een aantal factoren die een mogelijk voordeel teniet doen, zoals het voorkomen van niet-klinisch relevante baarmoederkankers en onnodige chirurgische ingrepen. (belga/ep)