Onbekende maar verrassende fruitsoorten

doorRedactieop 28/09/2008
Mirakelbes

Er bestaan ontzettend veel fruitsoorten, het aanbod dat onze supermarkt bereikt is ontzettend klein. De natuur lijkt de gekste dingen uit te vinden, daarom zetten we voor jullie de meest verbazingwekkende en zeldzame fruitsoorten op een rijtje.

Muffin met nootjes
De paradijsnoot of sapacuia lijkt op een muffin en komt uit Braziliƫ. Hij heeft een bruine kleur en de schil is houtachtig. In de 'muffin' groeien zes nootjes die iets weg hebben van sinaasappelpartjes. Wanneer die rijp zijn, vallen ze door de bodem en komen ze op de grond terecht. Ongeduldige aapjes proberen soms de schaal van de paradijsnoot te breken om bij de nootjes te raken. Maar ze beseffen niet dat ze de nootjes los moeten laten om hun pootjes terug vrij te krijgen. Dus lopen ze soms lang rond met deze vrucht aan hun klauwtjes, meldt viceland.com.

Vagina
De schil van de coco de mer lijkt erg op het vrouwelijk voortplantingsorgaan: je herkent er heupen, buikje, vagina en zelfs een toefje haar op de venusheuvel in. Als je de achterkant bekijkt, is het net een kont. In de onrijpe vrucht zit erg zoet vruchtvlees onder zijn. Je vindt de vrucht op de Seychellen, tot de jaren '70 kregen voorname gasten er gelei van coco de mer. Tegenwoordig is de plant beschermd, waardoor het haast onmogelijk is hem te proeven. Als je hem koopt kun je voor twee jaar in de cel vliegen.

Kans op jongetjes
De oerwoudmango uit Kameroen is een medicinale plant. Hij zou Y-chromosomen aanmaken, daarom eten Afrikaanse stammen hem vlak voor een vrijpartij in de hoop zo een jongetje te verwekken.

Tepels
De uiervormige tepelvrucht, ook wel tietenfruit of matrozendruif genoemd, heeft een geeloranje kleur, is zo groot als een ei en heeft allerlei tepelvormige uitsteeksels. Deze vrucht is heel erg giftig, je eet hem dus beter niet.

Zuur wordt zoet
De mirakelbes is een klein rood besje, niet groter dan een vingerkootje of olijf. Het bijzondere aan deze vrucht is dat hij een uniek effect heeft op je tong: het maakt zure smaken zoet, dit effect blijft ongeveer een uur duren. Als je deze mirakelbessen eet, smaken augurken plots naar honing en citroenen heerlijk zoet. Vroeger waren deze bessen heel moeilijk te verkrijgen, maar ze raken meer en meer bekend. (ep)

Coco de mer